HOĆE LI USKORO?

Video | Jezero kraj Trakošćana nakon tri godine i dalje nije uređeno

Tijekom isušivanja ribe su se selektirale i odvajale nepoželjne. Neke su i stradale, doznali smo sudbinu starih riba

I nakon gotovo tri godine Trakošćansko jezero i dalje je ispražnjeno. Nema vode, nema ni riba, a gdje su, kada će se vratiti i gdje je zapelo. Provjerila je RTL.ova reporterka Maja Lipovšćak Garvanović

Od isušivanja trakošćanskog jezera prošlo je već previše, barem ako pitate one koji žive u tom kraju. Mirko uz isušeno jezero prošeće jednom na mjesec, svaki put u nadi da će ga vidjeti.

“Fali. Jezero je privlačilo turiste. Mislim da će se oni vratiti kada bude jezero napunjeno”, rekao nam je.

To potvrđuju i iz Muzeja Trakošćan. U srpnju i kolovozu pristiže im najveći broj stranih turista koji destinaciju odabiru zbog fotografija jezera, no kada stignu slijedi neugodno iznenađenje.
Ivan Mravlinčić, zamjenik ravnateljice Muzeja Trakošćan, kaže nam: “To se odrazilo na posjete – ne samo u muzej već i cijeli Trakošćan. Dolazi manje posjetitelja.” Dobivali su i negativne ocjene i komentare.

A jezero bi se trebalo početi puniti, ovisno o količini oborina, u rujnu. No kako riba ne pada s neba, treba je vratiti iz njihova privremenog doma.

Dio ribe prebačen je u ribnjake Športsko rekreativnog društva Bednja. Iz društva pred kamere nisu htjeli ali rekli su nam da je dio ribljeg fonda najvjerojatnije i nastradao zbog vremenskih neprilika ali i grabežljivaca.

Iz Ministarstva poljoprivrede navode kako se pri prebacivanju 2942 kg ribe odmah provodila selekcija stranih, nepoželjnih vrsta te da su za premještanje korišteni svi propisani ribolovni alati.

Plivale te ribe ribnjacima ili ne – u trakošćansko se jezero na jesen ipak ne vraćaju.

Milan Rezo, direktor VGO-a za Muru i gornju Dravu iz Hrvatskih voda kaže nam: “”Krenut ćemo s dobavom i donošenjem nove mlađi odnosno ribljeg fonda u jezero Trakošćan.
Svakako će to biti nova mlađ.”
A nastavak radova koji prethode punjenju jezera zakazan je iza Velike Gospe, kad se svi vrate s godišnjeg, piše Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari