STABILNI NA DNU

Još jedna ljestvica pokazala koliko zapravo nemamo: Od svoje plaće Švicarci mogu kupiti 2,672 litre benzina, a Hrvati…

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Na samom vrhu su Sjedinjene Države, a građani SAD-a za iznos prosječne plaće mogu kupiti 3,080 litara benzina

Cijene su sve veće, a kupovna nam je moć sve manja. Tu strašnu spoznaju najviše smo osjetili u ovom vremenu inflacije, kada je sve otišlo u nebesa, a donedavno smo se kao i ostatak svijeta borili sa strašno visokim cijenama goriva.

Benzin i dizel zadnjih su tjedana nešto pojeftinili pa građani lakše dišu. No sudeći po podacima koje je objavila agencija Pixsell, odnosno po grafici koju su napravili, situacija i nije baš najsjajnija.

Photo: Marko Picek/PIXSELL

Naime, oni su uspoređujući podatke o prosječnim primanjima građana i cijenama goriva došli do zanimljivih podataka o količini goriva koje pojedine nacije mogu kupiti za iznos prosječne mjesečne neto plaće.

Na samom vrhu su Sjedinjene Države, a građani SAD-a za iznos prosječne plaće mogu kupiti 3,080 litara benzina. Iza Amerikanaca su Švicarci koji mogu kupiti 2,672 litre benzina za iznos svoje prosječne plaće, a na trećem je mjestu Luksemburg sa 2,388 litara.

Na četvrtom mjestu je Norveška s 1,745 litara dok je na petom mjestu Island sa 1,704 litre.

Hrvatska na dnu grafikona

Hrvatska se nalazi pri samom dnu ove ljestvice, a za iznos jedne naše prosječne plaće, možemo kupiti 549 litara benzina.

Gore od nas su Litva, Latvija, Slovačka, Mađarska, Turska, Rumunjska i Bugarska koja se nalazi na začelju popisa, a gdje se za iznos jedne prosječne plaće može kupiti 359 litara benzina.

Podsjećamo, od utorka su u Hrvatskoj cijene goriva nešto niže. Litra benzina stoji 11,19 kuna, što je smanjenje za 11 lipa, a litra dizela 12,12 kuna, što je smanjenje za dvije lipe. Plavi dizel košta 8,49 kuna, odnosno lipu manje, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari