STABILNI NA DNU

Još jedna ljestvica pokazala koliko zapravo nemamo: Od svoje plaće Švicarci mogu kupiti 2,672 litre benzina, a Hrvati…

Idi na originalni članak
Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Na samom vrhu su Sjedinjene Države, a građani SAD-a za iznos prosječne plaće mogu kupiti 3,080 litara benzina

Oglas

Cijene su sve veće, a kupovna nam je moć sve manja. Tu strašnu spoznaju najviše smo osjetili u ovom vremenu inflacije, kada je sve otišlo u nebesa, a donedavno smo se kao i ostatak svijeta borili sa strašno visokim cijenama goriva.

Benzin i dizel zadnjih su tjedana nešto pojeftinili pa građani lakše dišu. No sudeći po podacima koje je objavila agencija Pixsell, odnosno po grafici koju su napravili, situacija i nije baš najsjajnija.

Photo: Marko Picek/PIXSELL

Naime, oni su uspoređujući podatke o prosječnim primanjima građana i cijenama goriva došli do zanimljivih podataka o količini goriva koje pojedine nacije mogu kupiti za iznos prosječne mjesečne neto plaće.

Na samom vrhu su Sjedinjene Države, a građani SAD-a za iznos prosječne plaće mogu kupiti 3,080 litara benzina. Iza Amerikanaca su Švicarci koji mogu kupiti 2,672 litre benzina za iznos svoje prosječne plaće, a na trećem je mjestu Luksemburg sa 2,388 litara.

Na četvrtom mjestu je Norveška s 1,745 litara dok je na petom mjestu Island sa 1,704 litre.

Hrvatska na dnu grafikona

Hrvatska se nalazi pri samom dnu ove ljestvice, a za iznos jedne naše prosječne plaće, možemo kupiti 549 litara benzina.

Gore od nas su Litva, Latvija, Slovačka, Mađarska, Turska, Rumunjska i Bugarska koja se nalazi na začelju popisa, a gdje se za iznos jedne prosječne plaće može kupiti 359 litara benzina.

Podsjećamo, od utorka su u Hrvatskoj cijene goriva nešto niže. Litra benzina stoji 11,19 kuna, što je smanjenje za 11 lipa, a litra dizela 12,12 kuna, što je smanjenje za dvije lipe. Plavi dizel košta 8,49 kuna, odnosno lipu manje, prenosi Net.hr.

Exit mobile version