MNOGO JE ZARAZNIJI?

Južnoafrički soj koronavirusa stigao u Hrvatsku; Zabilježena dva slučaja!

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

U Hrvatsku je stigao južnoafrički soj koronavirusa. Za sada su potvrđena dva slučaja, a ovaj soj u svijetu pojavio se u listopadu i sadrži promjene u proteinu S od britanskog soja. Ovaj soj se brzo širi i vrlo je zarazan.

Znanstvenici naglašavaju kako virus konstantno mutira i mijenja se te kako je to spontana pojava.

Za sada ne postoje dokazi da virus uzrokuje ozbiljnije bolesti. Neke od promjena uključuju virusov šiljak odnosno dio koji pruža virusu ulaz u stanicu.

Južnoafrička varijanta nosi mutaciju, nazvanu N501Y, koja je čini zaraznijom ili lakšom za širenje. Druga mutacija, nazvana E484K pruža virusu mogućnost da izbjegne imunološki sustav osobe, piše BBC.

Južnoafrički soj već je dominantna varijanta virusa u zapadnim i istočnim provincijama Južne Afrike, a u najmanje 20 drugih zemalja uključujući Austriju, Norvešku i Japan potvrđeni su slučajevi ovog soja.

Ono što najviše zabrinjava je da su rezultati istraživanja pokazali da i Pfizerovo i Modernino cjepivo, a pogotovo AstraZenecino imaju slabiju učinkovitost na južnoafričku varijantu, prenose Vijesti.hr

Znanstvenici su testirali Pfizerovo cjepivo protiv mutacija N501Y i E484k u laboratoriju, koristeći uzorke krvi cijepljenih ljudi. Istraživanje je pokazalo da cjepivo djeluje, ali je nešto manje učinkovito. Modernino cjepivo još uvijek je učinkovito protiv južnoafričkog soja, iako imunološki odgovor nije tako jak i dugotrajan.

Znanstvenici rade na ažuriranju AstraZenecina cjepiva jer istraživanja pokazuju kako je i ovo cjepivo manje učinkovito protiv varijante virusa koji dolazi iz Južne Afrike.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari