"TREBA PREVENTIVNO DJELOVATI"

Kajtazi pozvao na prevenciju širenja koronavirusa u romskim naseljima

FOTO: Borna Filic/PIXSELL

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi upozorio je u petak na mogućnost širenja koronavirusa u romskim naseljima, pozvavši na preventivno djelovanje kako do toga ne bi došlo jer, tvrdi, virus bi se u tim sredinama ubrzano proširio

“Što ukoliko dođe do širenje virusa u romskim naseljima. Imali bi istu situaciju kao i u domovima za starije osobe, samo što bi razmjer problema bio višestruko veći”, kazao je Kajtazi, iznoseći u Saboru stajalište Kluba zastupnika nacionalni manjina.

Ističe da se mora preventivno razmišljati o tom scenariju, jer ukoliko do njega dođe virus bi se ubrzano širio u tim mikrosredinama gdje su objekti skučeni i nema mogućnosti za samoizolaciju. “Pitanje je kako bismo takvu situaciju rješavali”, kazao je.

Osvrnuo se i na zabranu kretanja zbog čega su posebno ugrožene obitelji koje su ovisile o skupljanju sirovina, kao i na nemogućnost romske djece da prate nastavu jer često nemaju električnu energiju, internet ni televiziju.

Istaknuvši važnost brige države za osjetljive skupine – Rome, beskućnike, starije, djecu, umirovljenike i osobe s poteškoćama, Kajtazi je pozvao na unapređenje sustava socijalne zaštite i cjelovite izmjene zakona o socijalnoj skrbi.

“Kriza pogađa ugrožene kupine više nego ostale… Oni koji nemaju egzistencijalnu sigurnost ne mogu jednako snositi posljedice krize kao oni koji imaju”, ustvrdio je Kajtazi.

Hina

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja