OBNOVLJENI ZATVOR

Video | Kakav luksuz u zatvoru u Požegi! Samice s podnim grijanjem, kupaonice s protukliznim pločicama. Sve imaju – od vrtića do sobe za transrodne osobe

Od Smiljane Srnec iz afere Škrinja do ostalih manje poznatih zatvorenica – sve žene osuđene u Hrvatskoj uskoro ulaze u potpuno obnovljenu Kaznionicu u Požegi. Nakon što je Hrvatska dobila niz pljuski od Europe zbog loših uvjeta u zatvorima, RTL je prvi imao priliku zaviriti u zatvor koji sada izgleda poput hotela s pet zvjezdica.

U potpuno obnovljenoj kaznionici u Požegi sve je novo. Od sobe za invalide do one za pojačani nadzor kad netko ugrožava sigurnost, svoju ili tuđu. Svaka soba ima sanitarni čvor, televizor, telefon, sos dojavu i ormarić.

“Pa imamo i sobe za transrodne osobe odnosno sobe jednokrevetne, dvokrevetne – ovisno o potrebama” kaže Zvonimir Leopoldović, upravitelj Kaznionice u Požegi

Sve je to velika razlika – jer nekad su u jednom od hodnika bile samo tri sobe u kojima je bilo natrpano po 15-ak zatvorenica.

“Mi smo se našli u situaciji da non stop se netko pritužuje na uvjete smještaja, dosta se tih presuda u Strasbourgu donosi protiv Republike Hrvatske, ovo je dobar način da se te stvari izbjegnu”, tvrdi upravitelj Kaznionice u Požegi

U Požegi je trenutačno stotinjak žena. Najmlađa ima 23 godine, najstarija 82. Najkraća kazna koju služe je 6 mjeseci, najduža 33 godine. Trenutačno je ovdje i jedna maloljetnica s djetetom.

“Od 1955. godine prema našim podacima kroz odjel za rodilje prošlo je oko 360 djece”, kaže nam Ksenija Vuković, voditeljica Odjela tretmana Kaznionice u Požegi.

Sve zatvorenice koje rode tijekom izdržavanja kazne, s djetetom mogu biti dok ne navrši tri i pol godine.

Na pitanje kako izgleda život djeteta u zatvoru voditeljica Vuković odgovara
“Nakon proslavljenog prvog rođendana upisujemo ih u jedan od gradskih vrtića, dijete odlazi u vrtić u pratnji službene osobe u civilnom vozilu i civilnoj odjeći da se dijete ne bi prepoznalo da dolazi iz kaznionice. Mi slavimo ovdje rođendane, fotografiramo ih, pratimo njihov rast… “, kaže nam Vuković. Prošle godine bilo je šestero djece.

Većina zatvorenica vrijeme krati u prostoriji ispunjenoj šivaćim mašinama

“Radno vrijeme je od 7 do 15 sati, postoji pravo na godišnji odmor, zatvorenik kad je lošeg zdravstvenog stanja, ima pravo na bolovanje”, objašnjava nam Josip Glibo, pomoćnik upravitelja Kaznionice u Požegi

Rad nije obavezan. Sve se radi sa strukovnim učiteljima. Iako neke nikad nisu sjele za šivaći stroj, sada rade odijela za kuhare, konobare, medicinske sestre. I za to su plaćene. I imaju svoje koeficijente.

Koja zatvorenica će biti u kojoj sobi i s kim smještena – odlučuje se odmah na početku i to u ovom prostoru gdje svaka provede 30 dana.

“Kroz taj period upoznajemo zatvorenicu, s druge strane zatvorenicu upoznajemo s našim načinom rada i organizacijom kućnog reda”, govori nam Glibo.

U slučaju kršenja mjera slijedi samica – osam kvadrata i sve pod videonadzorom.

“Postavljeno je podno grijanje ne iz razloga komfora, već prvenstveno iz sigurnosnih razloga, da ne dolazi do otkidanja opreme, da se ne izazove poplava, na sličan način je regulirana upotreba vode u samici jer se s vanjske strane nalazi ventil gdje se voda u svakom slučaju može isključiti”, Kkaže Leopoldović.

U Kaznionici Požega sobe su otvorene cijelog dana. Posebno je uređena kupaonica. Od protukliznih pločica, podnog grijanja do odvojenih tuševa. U hodniku je osiguran i prostor za pušače. Imaju i knjižnicu u koju uskoro stiže 10 tisuća naslova. Najviše se čita beletristika. A u pripremi im je i plastenik u kojemu će moći raditi u vrtu. Za neke možda izgleda kao luksuz, ali kad ste ovdje zatvoreni, život izgleda drukčije, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari