BILO JE TAKVIH SLUČAJEVA

Video | Kako djevojka koja je rodila na Paklenici nije znala za trudnoću? Ginekolog: ‘Iako ima sve simptome, žena….’

Jedna žena na 450 trudnoća negira i ne prepozna svoju trudnoću sve do poroda. Doktor Dražen Butorac kaže da je doživio tu situaciju u kojoj prije svega nitko nikome ne vjeruje. Ni liječnik ženi ni žena liječniku, a i ne vjeruje i ona pratnja koja dođe s tom pacijenticom

Kako to da djevojka koja je rodila usred planine na Paklenici nije znala da je trudna? Liječnici kažu da to nije nemoguće, bilo je i slučajeva u Hrvatskoj – ali ipak ovaj je nešto drukčiji. S jednim od naših najboljih ginekologa Dražanom Butorcem razgovarala je RTL-ova Zorana Čičak Kulić.

Kako je zapravo moguće da dođe do porođaja a da žena ne zna da je trudna?

Žena može negirati trudnoću na bilo koji način, svjesno ili nesvjesno. Lažna trudnoća je poznati pojam gdje zapravo trudnica smatra da je trudna, a ne bude trudna, a ovo je nešto obrnuto. Ona sama sebe uvjerava da svi oni simptomi koje doživljava nisu trudnoća. To može biti pogotovo kod nekih bolesnih stanja, kof fizioloških stanja žene npr. kad je adipozna žena i onda dobitak težine koji je u trudnoći jedan od osnovnih simptoma poistovjeti s tim svojim adipozitetom. Kad sukrvicu ili krvaruckanje koje se događa poistovjeti sa svojim policističnim jajnicima, neredovitom menstruacijom, znači s nekim stanjima, s nekim bolestima koji mogu odgovarati na neki način nekoj neredovitoj trudnoći

Koliko su takvi slučajevi česti i jest li ih vi doživjeli?

Jesmo, doživjeli smo takve slučajeve. A u literaturu kada se gleda kaže se da je jedna žena na 450 trudnoća negira i ne prepozna svoju trudnoću sve do poroda. Ja sam kao specijalizant isto tako doživio tu situaciju u kojoj prije svega i vi ne vjerujete ženi i žena ne vjeruje vama, a i ne vjeruje i ona pratnja koja dođe s tom pacijenticom. To su stvari koje se u praksi događaju s vremena na vrijeme.

Kakve onda budu reakcije?

Iznenađenje. I same žene prije svega i njene okoline i naše iznenađenje. Ali ono što je možda najvažnije u svemu tome reći je da je to stres i taj događaj bio on svjestan ili nesvjestan, skrivan ili neskrivan i da je toj ženi potrebna još jedna dodatna pomoć nakon poroda i to više nego što bi zapravo trebalo nakon nekog normalnog poroda kako se ne bi dogodili postporođajni problemi.

Liječnik je za RTL odgovorio i na pitanja koliko zapravo ovakvi slučajevi mogu biti opasni i što napraviti u situaciji kad kreće porođaj, a nema liječnik, donosi RTL-ov Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari