DOKTORE, UPOMOĆ!

Kako izbjeći porez na vikendice? Liječnici imaju rješenje, ali..; ‘Ne želim riskirati’

Imate negdje kuću za odmor, vikendicu? Do kraja ožujka to morate prijaviti Poreznoj upravi. Visinu poreza sami određuju gradovi i općine, negdje je maksimalnih pet eura po kvadratu, negdje manje, no u novom zakonu ima i kvaka

Porez na vikendice različito se plaća: od nekoliko desetaka centi do maksimalnih 5 eura po četvornom metru. Ali sve vlasnike kuća za odmor čeka razgovor s poreznicima.

“Zašto se ne bi prijavili ovi koji imaju puno? Ja nemam, pa ne moram mislit o tome, a oni neka se gledaju što će”, ne brine se Žana iz Splita.

“Pa računam da će biti 50 naprema 50. Da će se polovica prijavljivat, a polovica će se pravit da tu žive”, smatra Siniša Koceić.

“Mislim da će Hrvati iskoristit svaku mogućnost da ne plaćaju porez”, dodaje Silvana.

Kako biste dokazali da je u pitanju dom, a ne kuća za odmor, potreban je dokaz o prebivalištu, računi za komunalije na istoj adresi ili potvrda liječnika. No, liječnici kažu to nije njihov posao, nego MUP-ov.

“Svaka potvrda koju bi liječnik obiteljske medicine izdao, ima težinu pravne isprave, to znači da se može utužiti. A ja ne želim riskirati i davati nekome neke potvrde za koje uopće nisam sigurna niti su vezane uz zdravstvo i zdravstvene preglede, da li netko negdje stanuje ili ne. Pa onda možda zbog zlouporabe takvih potvrda završim na sudu”, objašnjava Vikica Krolo, liječnica obiteljske medicine.

Prostora za manipulacije uvijek ima, a problem je i dvostruko oporezivanje, smatraju agenti za nekretnine.

“Kako dokazati da se ta nekretnina koristi povremeno, stalno, liječničke potvrde, komunalije. To su sad sve po meni je više pitanje dvostrukog oporezivanja, jer dosta ljudi te nekretnine iznajmljuje, znači plaćaju taj paušalni porez za turistički najam”, smatra Marina Maretić, vlasnica agencije za nekretnine iz Splita.

Za maksimalan porez od pet eura po četvornom metru odlučili su se Dubrovnik, Zagreb pa i Pula.

“To je čini mi se dobra potez jer ne odnosi se na naše sugrađane koji žive u gradu, nego one koji imaju u Puli prazne gradske stanove, nemaju prebivalište. I koji imaju kuće za odmor koji ih je malo jer mi smo više urbana nego ruralna sredina”, kaže Filip Zoričić, gradonačelnik Pule.

U Splitu su ipak odlučili ne mijenjati iznos ostaje dva eura po četvornom metru. Iz Porezne su danas bez odgovora, a lopticu odgovornosti za ubiranje ovog poreza prebacili su na gradove i općine, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari