JAČA MIGRANTSKI PRITISAK

Video | Kako izgleda život uz slovensku granicu? Otkako je Hrvatska u Schengenu u Sloveniju ulazi 3 puta više ilegalnih migranata!

Otkako je Hrvatska u Schengenu u Sloveniju ulazi 3 puta više ilegalnih migranata. Iz slovenske policije kažu kako većina uhićenih stranaca putuje pješice ili koristi sustav javnog prijevoza ili taksi prijevoza te ne pokazuje namjeru ostati u Sloveniji duže vrijeme

U prvih 8 mjeseci ove godine slovenska policija evidentirala je više od 34 i pol tisuće ilegalnih migranata. U istom razdoblju lanu, kada je postojala granična kontrola između dviju zemalja, tri puta manje, 11 i pol tisuća. Udvostručio se i broj uhvaćenih krijumčara ljudima. Ove je godine policija imala 212 akcija, lani 124.

Slovenski policija tvrdi da je čak tri puta više uhvaćenih migranata u slovenskim pograničnim mjestima otkako je Hrvatska postala dio Schengena. I to smeta lokalnom stanovništvu. Slovenci upiru prstom u susjede Hrvate, a reporteri RTL-a su provjerili kako izgleda život uz slovensku granicu

Slovenska policija ističe kako je Hrvatska ulaskom u schengenski prostor ove godine počela u potpunosti provoditi schengenski pravni poredak, čime Slovenija više nije odgovrorna za vanjske kopnene granice schengenskog prostora.

Migranti koje policija obrađuje u Sloveniji uglavnom ulaze u EU i schengenski prostor na vanjskoj schengenskoj granici koju kontrolira Hrvatska.

“Ukupno je u periodu od 1.1.2023. do 31.8. 2023. u Sloveniju ušlo 36.152 migranata. Od toga iz Hrvatske 34.501, a najviše njih bilo je iz Afganistana, Maroka i Pakistana. Iz Mađarske je ušlo 813 migranata, Italije 687, a iz Austrije 149. Najviše migranata zatečeno je na području PU Novo Mesto, zatim PU Koper i PU Ljubljana.”, kazali su nam iz slovenske policije.

U istom periodu lani je iz Hrvatske u Sloveniju ušlo 11.596 migranata.

Slovenska policija promijenila je metodologiju i taktiku rada, a posebice su pojačali kompenzacijske mjere.

“Stalno ispitujemo mogućnosti za daljnje jačanje južne schengenske granice. Na nekontroliranom području suočeni smo sa sekundarnim migracijama”, ističu te uvjeravaju kako pružaju visoku razinu sigurnosti svim građanima i osobama koje se nalaze na njezinom teritoriju, a način rada prilagođavaju situaciji na terenu koju stalno prate.

Slovenska policija surađuje sa susjednim državama na različitim razinama u okviru međunarodne policijske suradnje.

“U tom okviru slovenska policija provodi mješovite ophodnje sa svim susjednim državama, koje se provode na temelju međusobnog dogovora. Svakodnevno i na sve tri razine surađujemo s nadležnim hrvatskim tijelima, a razgovaraju i o načinu provođenja aktivnosti na zajedničkoj državnoj granici”

Iz slovenske policije kažu da o njihovoj uspješnosti najbolje govori podatak da su u 2023. godini do 31. kolovoza obradili 212 slučajeva (u istom razdoblju prošle godine 124), u kojima je uhićen 241 krijumčar (233 stranca i 8 slovenskih državljana) i 1380 stranaca. Pritvor je određen za 214 krijumčara.

Činjenica je da se situacija u zemljama iz kojih migranti dolaze ne popravlja, pa se povećava kritična masa ljudi koji se iz različitih razloga odlučuju na migraciju. Većina uhićenih stranaca putuje pješice ili korištenjem sustava javnog prijevoza (autobusi, željeznica) ili taksi prijevoza te ne pokazuje namjeru ostati u Sloveniji duže vrijeme, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari