NEOČEKIVANI MANEVAR

Kako su Ukrajinci prevarili Ruse: ‘Kremlj ne može procijeniti što bi moglo biti sljedeće’

Rat u Ukrajini već odavno je nestao s naslovnica, ali vratio se. Itekako. I to zbog neočekivanog ukrajinskog manevra. Sredinom srpnja imali smo u Direktu priču o tome kako se planira ukrajinska Oluja. Na jugu. Pa smo mjesec dana poslije 23. kolovoza imali vijest da je krenula ta kontraofenziva, na jugu. Tako su izvještavali i drugi mediji, svjetski mediji, a u to su očito povjerovali i Rusi. Pa su prebacili dobar dio svojih vojnika i tenkova, logično na jug. Ali paralelno, Ukrajinci su tisuće i tisuće svojih vojnika i tenkova tajno slali na istok zemlje.

I onda prošli tjedan, dok su rusi gledali u jednu stranu, Ukrajinci su iskočili s druge. Oslobađali su jedan za drugim gradom, toliko munjevito da ni najoptimističniji vojni analitičari nisu vjerovali da je to moguće. Samo u zadnja 24 sata oslobođeno je 20 mjesta. Ovo je najveća obmana od drugog svjetskog rata, ne mogu vjerovati da su Rusi popušili ovakvu foru – kaže za RTL Ante Kotromanović. Iz Moskve naravno ne priznaju povlačenje, kažu da se “strateški regrupiraju” ali u to ne vjeruju ni Putinovi vjerni propagandisti pa se javno svađaju – tko je kriv? Priču ima Silvana Menđušić.

Ostavili su tenkove, oružje, odjeću. Tisuće ruskih vojnika pobjeglo je s položaja nakon kontranapada na istoku zemlje.

Izjum, jedan od oslobođenih gradova, bio je važna logistička baza ruske vojske. U nekim dijelovima regije Harkiv Ukrajinci su došli do ruske granice.

“Sada rusko zapovjedništvo, ministarstvo obrane i zapravo Kremlj ne može procijeniti što bi moglo biti sljedeće u ratu niti mogu procijeniti smjer ofenziva: to može biti Herson, može biti Donjeck, može biti Mariupolj…”, kaže Mihajlo Samus, ukrajinski vojni analitičar.

Pokazale su se i velike rupe u ruskoj vojski

“To znači da nemaju odgovarajući obavještajni sustav. Nisu raspolagali informacijama o koncentraciji ukrajinskih snaga”, dodaje Samus.

Iako se tjednima glasno najavljivala velika ofenziva Ukrajinaca, prognoziralo se da će ona biti na jugu zemlje.

“Riječ je o svojevrsnoj varci. Harkivska oblast je sad pod ukrajinskom kontrolom. Važan je teritorijalno i simbolički”, govori Hrvoje Cvijanović, profesor na Fakultetu političkih znanosti.

U samo 24 sata oslobođeno je 20-ak naselja, a nekoliko dana ukrajinska je vojska vratila je oko 3 tisuće četvornih kilometara. tolika je površina Zagrebačke županije.

“Riječ je svojevrsnoj prekretnici u ratu, to je vojna i moralna pobjeda. Sada su Ukrajini uvjereni da mogu iznijeti pobjedu u ratu”, objašnjava Cvijanović.

Moskva tvrdi kako je povlačenje ruskih trupa iz Izjuma i ostalih dijelova okupiranog područja regije Harkiv bilo planirano “pregrupiranje”.

O vojnom fijasku danima se raspravlja u studijima Putinovih televizija a čuju se i prijedlozi da bi Rusija trebala pregovarati s Ukrajinom. Drugi voditelji povlače paralele iz prošlosti.

No Putinov problem nije samo na vojnom polju. Mora se suočiti s neuobičajenim kritikama na račun sposobnosti svojih zapovjednika u Ukrajini.

“Kako poznajem Ruse mogli bi jednostavno proglasiti da je ovo što sada imaju pobjeda za Veliku Rusiju i izaći iz Ukrajine. To bi bilo najbolje rješenje situacija za Putina, ali za njegov fizički i politički život to bi bio kraj priče”, kaže Mihajlo Samus, ukrajinski vojni analitičar.

I mada je ozbiljnu bitku Ukrajina dobila, analitičari upozoravaju na oprez: još uvijek nije jasno koliko daleko bi mogla ići Rusija, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari