POSKUPLJENJA NEIZBJEŽNA

Video | Kakva nas sve poskupljenja očekuju? Evo koji će još proizvodi cijenama otići u nebo!

I autobusnim prijevoznicima voda dolazi do grla

Nepuna 24 sata toči se skuplje gorivo, a već stižu najave – novog poskupljenja! Sve što stiže na kotačima, od putnika do mandarina bit će skuplje. Lančana reakcija zbog koje građani kalkuliraju čega se prvo odreći. I sve to u trenutku najveće inflacije otkako je Hrvatske. Čemu prvo rastu cijene?

Mnogi su sinoć čekali, misleći – uštedjet će. No, razliku će možda već ovog tjedna platiti na drugim stvarima, i to onim osnovnim primjerice – voću i povrću, izvještava Marko Šiklić za RTL.hr.

“Ne možemo mi ostati na istim cijenama ako nam je gorivo otišlo. Ja od Zadra do Zagreba moram doći, i što da držim po istim cijenama proizvode – nema svrhe, sami sebi skačemo u grlo”, kazala je Ana Brkić, prodavačica na zagrebačkoj tržnici.

Već sad većini je preskupo, a zbog goriva, točnije cijene dizela – moglo bi biti još i skuplje.

“Ja mislim da je poanta da treba kontrolirati to kad poskupi, je li to s razlogom poskupjelo – a ne samo da dižu cijene, mislim da je u svemu tome važna kontrola”, poručila je Zora Bobanović iz Zagreba.

“19 kuna – salate ovo je 600 grama, pazite – 19 kuna. 30 kuna je kilogram, to je van pameti – više nego duplo u roku od dva mjeseca”, tvrdi Anđelko Barić iz Zagreba.

Kako salata, tako i svi ostali proizvodi trebaju nekako stići na police, pa će poskupljenje goriva podići i cijenu transporta i do 20 posto.

“Bit će sve robe i usluge skuplje za nekih 15 do 20 posto i bit će kod kolega koji financijski nisu sposobni pratiti ovu situaciju, bit će problema s distribucijom roba”, objašnjava Vladimir Jurčić, potpredsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

I autobusnim prijevoznicima voda dolazi do grla. Mnogima je već ukinut i moratorij na kredite. Računi dolaze na naplatu, cijene rastu, a putnika je sve manje.

“Prosječni građanin ne shvaća da će potrošiti puta 10 u iduća dva tjedna – sve ove cijene koje divljaju, divljaju velikom većinom upravo zbog troška goriva, a trošak goriva u transportu u prijevozu putnika u ovom trenu čini nestvarnih 70 posto, to je suludo”, izjavio je Ivan Leskovar, predsjednik udruge Autobusi.hr.

Cijene goriva diktiraju cijene karata, koje ovise i o prijevozniku, ali i o isplativosti linije. Poskupljenje je neizbježno.

“Hoće li karta danas koštati 100 kuna ili za tjedan dana 200 kuna, to je nešto što strašno unosi nemir u naše poslovanje”, dodaje Leskovar.

“Kad dolazi do pojeftinjenja onda ti isti koji su dizali cijene s opravdanjem da im je poskupio transport, onda na drugoj strani kažu da im taj isti transport nema veliki udio u ukupnim troškovima, pa da zbog toga bez obzira na to što je to pojeftinilo nije tako značajno da bi oni spuštali cijene”, kazao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Sve u svemu – vrijeme jeftine vožnje odavno je završilo.

“Pošto se povećao broj onih koji potražuju dizel – to su elektrane i toplane koje su zamijenile ruski plin s mazutom, samim tim je realno za očekivati da će u Europi doći do porasta cijene dizela, koliko teško je reći”, izjavio je Boris Podobnik, prodekan na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa.

Još jedan tsunami poskupljenja, po svem sudeći tek dolazi i ni ovaj put – nikoga neće zaobići, izvještava Marko Šiklić za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari