DRASTIČAN PAD PONUDE

Kakvo je stanje na burzi rada? Pogledajte koja zanimanja se najviše traže!

Idi na originalni članak
Photo: Ilustracija/Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ožujak je donio prvo znatnije smanjenje broja nezaposlenih za približno 5 tisuća u odnosu na kraj veljače, a ako je suditi prema slobodnim radnim mjestima koja su prijavili poslodavci, najtraženija su zanimanja i dalje konobari, kuhari, čistačice i trgovci!

Oglas

U prva dva ovogodišnja mjeseca tvrtke i javne ustanove prijavile su 32 tisuće slobodnih radnih mjesta, što je deset tisuća radnih mjesta manje nego u istom razdoblju prošle godine te u tom razdoblju zaposlile oko 18 tisuća osoba.

Samo u veljači, primjerice, najveći broj slobodnih radnih mjesta (oko 4 tisuće) pristigao je iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane koji se oprezno priprema za sezonu te zasad više traži i razgovara nego što zapošljava, piše Večernji list.

Odmah nakon ugostitelja slijedi prerađivačka industrija koja je tražila nešto manje od 3 tisuće radnika, a zaposlila oko dvije tisuće, zatim građevinarstvo koje je imalo više od dvije tisuće otvorenih pozicija, a uspjeli su zaposliti njih 900. Obrazovani sektor je u siječnju i veljači tražio dvije tisuće osoba, a zaposlio tisuću.

Među djelatnostima koje su tražile osobu više bile su i zdravstvena zaštita te socijalna skrb koje bi, sudeći prema oglasima, odmah mogle zaposliti oko 4 tisuće zdravstvenih radnika i njegovatelja, kad bi ih našli.

Broj nezaposlenih spustio se ovaj tjedan na oko 157 tisuća, pišu Vijesti.hr

Exit mobile version