VREMENSKA PROGNOZA

Kakvo nas vrijeme čeka ovoga tjedna? Do četvrtka južina i toplo, a onda….

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Veljača će u novom tjednu nastaviti pokazivati svoj prevrtljiv meteorološki karakter, te zašto je zaslužila epitet “prevrtače”. Od ekstremne topline i juga u samo 24 sata zahvatit će nas prava ledena zima.

Nedjelju je obilježilo nepovoljno vrijeme primjerenije studenome. Prevladavalo je vjetrovito i kišovito, ponegdje uz olujne udare juga i obilnu kišu. Tako je primjerice u Labinu na Fortici zabilježen udar vjetra od 119 km/h, dok je najviše kiše palo u zaleđu Matulja (Brešca 69 mm) i Žminju (55 mm).

Slično nas vrijeme očekuje i tijekom prva 3 dana novog tjedna. Prevladavat će vjetrovito uz povremenu kišu koja će naročito obilna biti na riječkom području. Temperature zraka bit će značajno iznad višegodišnjeg prosjeka.

No na vidiku je veliki meteorološki preokret. U četvrtak očekujemo početak dotoka osjetno hladnijeg zraka sa sjeveroistoka Europe uz nagli pad temperature zraka. Oblake će brzo rastjerati bura, a snijeg je na kraju oborina u noći prema trenutnim projekcijama izgledan uglavnom u gorju iznad 700 metara nadmorske visine.

Moguće vrlo niske temperature zraka

Prognostički modeli slažu se kako će vrlo hladno vrijeme potrajati barem 4-5 dana, ali oko intenziteta zahladnjenja još se nisu u potpunosti usuglasili. Ipak, otvara se mogućnost dolaska ekstremno niskih temperatura, naročito na Jadran, što bi moglo biti pogubno za nezaštićene toploljubive kulture koje su već potjerale.

Što se tiče snijega, malo je scenarija u kojima je izgledan razvoj sredozemne ciklone koja bi donijela snijeg Istri i Kvarneru, a ako do ciklogeneze i dođe, ona će vjerojatno nastati južnije. Samim time Dalmacija ima nešto više šanse, no ona sudeći prema večerašnjim modelima nije značajna, piše Istramet.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari