110 SOBA, BAZEN, TERETANA

Video | Kamere zavirile u novi Veteranski centar u Daruvaru. Pogledajte kako izgleda i što sve nudi

Sutra se u Daruvaru otvara najveći veteranski centar u državi, a ekipa RTL-a prva ga je obišla. Smješten je tik do ove godine nagrađenih Daruvarskih toplica te svega nekoliko stotina metara od središta grada. Kroz centar vrijedan 14 milijuna eura otišla je i naša ekipa RTL-a

Četvrti i najveći veteranski centar u Hrvatskoj, onaj u Daruvaru, u ponedjeljak otvara svoja vrata. RTL je prvi imao priliku snimiti golemo zdanje od 10 tisuća četvornih metara koje je niknulo na rubu Rimske šume, tik do Daruvarskih toplica i svega tristotinjak metara od središta grada, piše Danas.hr.

Projekt Ministarstva hrvatskih branitelja

Projekt je to Ministarstva hrvatskih branitelja koje je slične centre već izgradilo u bivšim vojarnama u Šibeniku, Sinju i Petrinji, a ovaj daruvarski prvi je koji je izgrađen od temelja. Za to je utrošeno 14 milijuna eura.

“Dosad je kroz sve veteranske centre prošlo više od pet tisuća korisnika tako da koristimo pozitivna iskustva prethodnih generacija gdje su naši zaposlenici standardizirali metode rada” – kaže nam Josip Lucić, ravnatelj Javne ustanove Veteranski centar u sklopu koje djeluju svi veteranski centri. Dodaje kako s godinama na površinu izbija negativno naslijeđe Domovinskog rata. Populacija hrvatskih branitelja u pedesetim, šezdesetim godinama i stariji sve je bolesnija, kaže, i imaju sve veću potrebu pokušati sačuvati i unaprijediti svoje zdravlje.

A što im nudi Veteranski centar u Daruvaru?

Dnevnu rehabilitaciju ili, pak, boravak od 20 dana tijekom kojih će u suvremeno uređenim i moderno opremljenim dvoranama dobiti radno terapijske te usluge psihosocijalne pomoći, kineziološke programe i programe fizikalne rehabilitacije. Centar ima veliku teretanu i bazen koji ima i posebnu pokretnu sjedalicu za teže pokretne korisnike.

“Pokretljivost određuje kvalitetu života u starosti. No, osim vježbanja, mi ih educiramo da, kad se vrate kući, nastave s programom vježbanja, prvenstveno ojačavanja donjih ekstremiteta. Kombinacija vježbanja u bazenu i na spravama za vježbanje ima dobre učinke”, kaže Lucić.

Na prvom i drugom katu nalazi se 110 soba. Pet je uređeno za 100-postotne invalide koji dolaze s pratiteljima (supruga ili druga osoba u pratnji) jer stalno moraju biti pod nadzorom. Preostalih 105 soba je apartmanskog tipa, s dva ležaja, u koje dolaze branitelji sa suprugama.

“Tijekom vremena se pokazalo da je važno da s njima dođu supruge. Posljednjih godina je prepoznato da veteranska populacija umire ranije i da je bolesnija od ostalih. Ali isto tako i njihove supruge koje nisu bile u ratu, ali su nosile obitelj, skrbile se za djecu, bavile se kućanstvom, a istovremeno proživljavale strahove, stresove i bojazan za svoje supružnike. Tri četvrtine branitelja dolaze u centre sa suprugama i to je posebno pozitivno jer ojačava obiteljsko zajedništvo što je vrlo važno u trećoj životnoj dobi” – istaknuo je Lucić.

U njemu će raditi 50-tak zaposlenika

Prve korisnike Veteranski centar u Daruvaru primit će vrlo brzo poslije otvorenja. U njemu će raditi 50-tak zaposlenika, mahom s daruvarskog područja, a njegov rad znatno će doprinijeti razvoju tog područja.

“U posljednjih 40 godina to je najveća državna investicija u gradu. Osim brige za hrvatske branitelje, ovo je idealna prilika za razvoj turizma i gospodarstva općenito. Veteranski centar smješten je u blizini Daruvarskih toplica, našeg termalnog parka, tu je prilika za OPG-ove, obrte i mislim da to otvara velike mogućnosti suradnje”, kazao je Damir Lneniček, gradonačelnik Daruvara, grada koji se čak četiri puta okitio titulom najljepšeg malog grada kontinentalne Hrvatske, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari