Nekad se mogla popiti za 6 kuna, danas je rijetkost pronaći je ispod 2 eura, a najavljuju i nova poskupljenja. Više u video prilogu!
Strance koji dolaze u Hrvatsku često iznenadi koliko dugo znamo sjediti uz kavu, iako po količini nismo među vodećima u Europi. A znate li pripremiti onu s mlijekom, kao u kafiću ili pak tursku u džezvi?
Dok se priroda u jesen sprema na mirovanje, da pije kavu možda bi stalno bilo proljeće… Espresso, macchiato, cappuccino, s toplim ili hladnim mlijekom, sa šlagom ili tek s malo pjene – za mnoge je dan bez kave jednostavno nezamisliv.
„Bez kave ujutro ne mogu. Espresso mi je obavezan, u protivnom mi nedostaje energije i osjećam prazninu“, kaže Mirjana iz Rijeke.
„Pijemo puno kave… ako moram, ali draže bi mi bilo da nije pretjerano“, priznaje Ankica. „Mora biti turska kavica ujutro, a ostatak dana pijemo što stignemo“, dodaje Riječanin Dražen.
Za Hrvate je nezamislivo započeti jutro bez kave, a ništa nije gore od loše prve šalice. „Često stigne hladna, iako je naručena vruća. U Trstu sjedite na terasi i kava je uvijek vrela, a kod nas zna izgubiti toplinu i okus“, primjećuje Mirjana.
Na Međunarodni dan kave, sve tajne o ovoj temi otkriva Ida Balen za RTL Danas.hr.







