HOĆE LI IZAĆI PRED LICE PRAVDE?

Kazneni sud u Haagu izdao nalog za uhićenje Vladimira Putina i njegove bliske suradnice

Foto: Twitter

Uz Putina, nalog je izdan i njegovoj pomoćnici za prava djece

Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je u petak nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine u Ukrajini.

Moskva opetovano niječe da ruske snage čine zločine u Ukrajini.

ICC je izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju.

Reuters je ovaj tjedan objavio da se očekuje da će ICC to učiniti, prvi put u sklopu istrage o ratu u Ukrajini.

ICC je izdao nalog za uhićenje i Marije Aleksejevne Lvova-Belove, ruske povjerenice za prava djece, pod istim optužbama.

Predraspravni suci suda ocijenili su da postoje “opravdani razlozi vjerovati da svaki od dvoje osumnjičenika, dakle Putin i ruska povjerenica za prava djece, snose odgovornost za ratni zločin protupravne deportacije stanovništva i protuzakonitog premještanja stanovništva s okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske djece”.

Suci su razmatrali izdavanje tajnih naloga za uhićenje, ali su zaključili da njihovo objavljivanje može “doprinijeti sprječavanju daljnjeg počinjenja zločina”.

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda je izjavio: “Međunarodnim pravom je zabranjeno okupacijskim vlastima premještati civile s teritorija na kojem žive na druge teritorije, a djeca uživaju posebnu zaštitu prema Ženevskoj konvenciji. Sadržaj naloga je tajan kako bi se zaštitile žrtve. ICC pridaje veliku važnost zaštiti žrtava, posebno djece”, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari