SPOMINJU 177 MILIJUNA EURA

‘Kaznite Hrvatsku zbog premlaćivanja migranata!’, traži od šefice EK druga najveća frakcija zastupnika EU parlamenta

Foto: Twitter/ Ursula von der Leyen

Kako je jedan od partnera RTL-a najavio odmah po objavi istraživanja o nasilju nad migrantima, EU parlament pritišće EK da progoni odgovorne i ne odustaje

Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D) zatražio je od predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen kažnjavanje članica EU-a za koje je dokumentirano očito maltretiranje migranata, pišu RTL Vijesti. 

S&D navodi Hrvatsku, Grčku i Poljsku, ali o čemu je riječ u prvom redu jasno je već na početku njihovog pisma predsjednici EK:

“Aktualni medijski izvještaji Der Spiegela, Lighthouse Reportsa, Liberationa i drugih (medija) istaknuli su izrazito alarmantnu sistematsku prirodu pushbackova ranjivih skupina, često uz primjenu nasilja.”

Riječ je o izvještaju istraživačkih novinara iz nekoliko velikih redakcija iz EU-a, gdje je svoju ulogu odigrala i ekipa Potrage RTL-a Hrvatska.

Osmomjesečni istraživački projekt kulminirao je 6. listopada, sinkroniziranom objavom svih tih medija, između ostalog, snimki na kojima se vidi da interventni policajci s Hrvatske strane brutalnim premlaćivanjem tjeraju migrante nazad u Bosnu i Hercegovinu.

“Ovakve prakse posebno su zabrinjavajuće u Egejskom moru, na granici s Bjelorusijom i na zapadnobalkanskoj ruti”, navodi se u pismu S&D von der Leyen.

VIDEO DANA:

U nastavku frakcija iz Europskog parlamenta optužuje Bjelorusiju za sad već notorno zloupotrebljavanje migranata i izbjeglica, a ne navodeći na kojem se točno dijelu migrantskih ruta u EU radi, navodi se i da je “najmanje sedmero ljudi umrlo kao rezultate nehumanog stanja”.

Hrvatsku se posebno ističe u dijelu u kojem se navode novčana sredstva EK:
“Alarmantno je i to da najnovija istraživanja ukazuju na to da dio sredstava, korištenih za pushbackove, potječe od novca iz EU-a. To uključuje otprilike 177 milijuna eura, odobrenih Hrvatskoj za ‘menadžment migracija’ od 2014. do danas.”

Dalje navode i druge primjere, primjećuju da je EK tražila od Grčke da uspostavi neovisne mehanizme kontroliranja postupanja s migrantima, a, konačno, konstatiraju da je riječ o ilegalnom protjerivanju, što se protivi nizu zakona EU-a, kao i međunarodnim zakonima koji se odnose na prava na traženje azila, na izbjeglice itd.:

“Stoga tražimo od EK da iznova procijeni svoj pristup i pokrene postupke protiv Poljske, Grčke i Hrvatske.”

Ovakav razvoj situacije odmah nakon objave otkrića o brutalnostima pripadnika Interventne policije u Hrvatskoj dugogodišnji SRF-ov dopisnik iz Bruxellesa ovako je komentirao:

“Europska komisija će se morati opravdati. Parlament EU-a se već dugo vrlo intenzivno bavi ovim pitanjem i provodi i vlastite unutarnje istrage. Pobrinut će se za to da se Europska komisija izjasni i da interno skupa s Hrvatskom razjasni jesu li ove optužbe istinite.”

Također odmah nakon objave povjerenica EK za unutarnje poslove Ylva Johansson sastala se s Davorom Božinovićem u Bruxellesu, kao i s njegovim grčkim kolegom.

“Moram reći da je hrvatska vlada to uzela iznimno ozbiljno. Oni će odmah pokrenuti istragu. Ministar je šokiran”, kazala je tada.

No, bura se nije stišavala. Uslijedila je reakcija vlade iz Berlina:

“Hrvatske vlasti moraju ovo brzo i u potpunosti razjasniti.”

“Savezna njemačka vlada pozdravlja to što je Europska komisija odmah krenula istraživati ozbiljne optužbe i što je odlučno zatražila objašnjenje od dotičnih članica EU-a”, poručila je tada vlada Savezne Republike Njemačke.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari