OZBILJAN PROPUST

KAŽNJAVAJU DRUGE, A SAMI KRŠE ZAKON: Inspektori Civilne zaštite predstavljaju se ispravama nepostojeće institucije!

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite koji nadziru provođenje epidemioloških mjera, ponekad doživljavaju neugodnosti u obavljanju svog posla.

Za dio tih neugodnosti odgovorna je značka kojom se predstavljaju. Naime, ona neodoljivo podsjeća na onu Državne uprave za zaštitu i spašavanje, institucije koja je ukinuta 2019. godine, piše Net.hr

Zbog toga su inspektore zaštitari u pojedinim bankama zamolili da odu, a i neke njihove prijave na sudovima su pale zbog “formalnih razloga”, odnosno toga što su predstavljali instituciju koja više ne postoji. Iako su vozila Ravnateljstva civilne zaštite obojana u tamnoplavo s jasno vidljivim brojem 112, inspektori nisu dobili nove isprave, iako je rok za donošenje pravilnika o tome bio šest mjeseci nakon osnutka Ravnateljstva civilne zaštite. Inače, Ravnateljstvo je ustrojeno još 8. ožujka 2019.

Neugodnosti na poslu

Pravilnik bi trebao formalno potpisati ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, pod čijom je ingerencijom Ravnateljstvo koje vodi Damir Trut, ali tek nakon što ga pripreme stručne službe. Jutarnji je pokušao doznati zbog čega se kasni s donošenjem pravilnika i uvođenjem isprava inspektorima Civilne zaštite, ali odgovor nisu dobili. Zato su dobili anonimno svjedočanstvo o tome na kakve sve probleme nailaze inspektori civilne zaštite.

“Mi smo bili zadužili i blokove za kažnjavanje fizičkih osoba zbog nenošenja maski, međutim, ukazali smo na to da mi nismo ovlašteni za kažnjavanje fizičkih osoba već da možemo postupati prema pravnim osobama. Dogodile su se situacije u početku da su kolege imale neugodnosti prilikom postupanja i u pravnim osobama, međutim kasnije se to nekako riješilo jer nam policija pruža asistenciju”, rekao je dobro upućeni djelatnik Ravnateljstva.

Dodaje kako nemaju pravo legitimirati putnike u prijevoznim sredstvima te da ih netko vrlo lako može optužiti za lažno predstavljanje. Osim toga, inspektori se pozivaju kao svjedoci na Prekršajne sudove, ali se na ročištima nikad nije pojavio ovlašteni tužitelj u ime Ravnateljstva civilne zaštite.

“Mi smo dužni odgovarati na pitanja suca i odvjetnika, a nitko ne predstavlja našu instituciju. I to je redovita praksa na koju smo ukazivali odgovornima, ali ništa se nije promijenilo”, govori djelatnik Ravnateljstva.

‘Nemarnost države i nadležnih institucija’

Svjesni da su u prekršaju, inspektori civilne zaštite često traže pomoć policije pri postupanju, a odvjetnik Anto Nobilo kaže kako se nikad nije susreo s ovakvom praksom.

“Ovdje se očito radi o nemarnosti države i nadležnih institucija. Nedvojbeno je da ti inspektori rade svoj posao, ali se ne bi smjeli predstavljati značkama i iskaznicama nepostojeće organizacije. I mogli bi imati problema ako im netko uskrati suradnju i odbije dati podatke zato što se predstavljaju iskaznicom nepostojeće organizacije, pa bi im predmeti mogli pasti na sudovima”, smatra on.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari