Kažnjeni zbog nehumanog odnosa prema radnicima: Tjerali ih na rad od jutra do mraka bez dana odmora

Ilustracija (Pixsell)

Radili su svakodnevno od šest ujutro do jedan sat poslije ponoći, sva četiri mjeseca, bez ijednog slobodnog dana i odmora

Zbog pet prekršaja Zakona o radu, sudac Prekršajnog suda, Stalna služba u Trogiru, kaznom od ukupno 202 tisuće kuna kaznio je tvrtku “Vlajland” j.d.o.o. iz Kaštel Gomilice i njezinu direktoricu.

Tvrtka je kažnjena sa 189 tisuća kuna, a direktorica s ukupno 23 tisuće kuna i to zato što su, od 10. srpnja 2017. godine do 21. srpnja 2017. godine u Kaštel Gomilici, na njihovu brodu “Easy days”, na vezu kod utvrde Kaštilac u Kaštel Gomilici, na prekovremenom radu, dužem od pedeset sati tjedno, držali svoje radnike, i to brodskog kuhara i konobaricu.

Tako su ih, po nepravomoćnoj presudi, od ponedjeljka 10. srpnja 2017. godine do nedjelje 16. srpnja 2017. godine držali na radu ukupno 117 sati te od ponedjeljka 17. srpnja 2017. godine do petka 21. srpnja 2017. godine ukupno osamdeset sati, piše Slobodna Dalmacija. 

Nadalje, u istom razdoblju nisu kuharu i konobarici omogućili zakonom propisano korištenje dnevnog odmora. Naime, oni bi radili dnevno oko 15 sati, pa i duže, a imali bi samo po šest ili devet sati odmora. Također, nije im bilo omogućeno ni korištenje tjednog odmora, za što su isto kažnjeni.

Teretilo ih se i da je dvoje djelatnika radilo bez sklopljenog ugovora o radu te da, nakon okončanja inspekcijskog nadzora u svibnju 2018. godine nadležnoj ispostavi HZMO-a u Kaštel Kambelovcu, nisu prijavili početak mirovinskog osiguranja za dvoje radnika, čiji su rad koristili na svom brodu.

U svojoj obrani direktorica je kazala da se optužbe temelje na lažnim izjavama dvoje radnika. Tvrdila je da su te dvije osobe za firmu radile od 10. srpnja 2017. godine te da su zaposlene temeljem ugovora o radu na neodređeno vrijeme te da su bili prijavljeni na mirovinsko 10. srpnja. I ona i tvrtka u obranama su istaknule da su oboje bili loši radnici, a kad im je to prigovorila, odlučili su napustiti radno mjesto, prijeteći da će ih prijaviti i uništiti.

“U pitanju je osveta i pokušaj da nam se nanese šteta”, kazala je.

Naknadno se tvrdilo da su radnici to napravili jer su ih prijavili zbog krađe. No, u presudi stoji kako je kaznena prijava PP Kaštela podnesena 8. travnja 2018. godine tek pošto je započeo inspekcijski nadzor po prijavi bivših radnika te da je u njoj paušalno navedena krađa opreme broda i oštećenja na njemu.

Oštećeni kuhar kazao je da je za “Vlajland” radio od lipnja do rujna 2017. godine, a osim na poslovima kuhara, radio je i sve druge poslove vezane za brod poput čišćenja greda, ostale građe i zemljišta na kojem su direktorica i njezin suprug planirali graditi kuću.

I on i konobarica kazali su da su radili svakodnevno od šest ujutro do jedan sat poslije ponoći, sva četiri mjeseca, bez ijednog slobodnog dana i odmora. Oboje su kontaktirali samo sa suprugom direktorice, dobili su samo po tisuću kuna, a ostatak novca su im, u trenutku davanja iskaza, još bili dužni.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari