'NAJBOLJE MI JE KAD LOVIM RIBU'

KAŽU DA JE ON NAJBOGATIJI GRAĐANIN HRVATSKE: ‘Milijuni mi ne znače ništa, oni služe da mogu platiti radnike ako firma dođe u krizu…’

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

‘Poduzetništvo nije luksuz, nisu avioni, nisu zlatni tepisi. Poduzetništvo je briga za ljude i ja to tako držim. Moje bogatstvo namijenjeno je za to da mogu platiti radnike ako firma dođe u krizu dok ona prođe. Ako želite biti čovjek i pravi poduzetnik, najprije ćete platiti radnike’, kaže Branko Roglić, vlasnik tvrtke Orbico

Orbico, rastuća obiteljska tvrtka hrvatskog poduzetnika Branka Roglića, ima tvrtke u 20 država, a ostvaruje prihod od oko dvije milijarde eura. Ove godine planiran je prihod od 2,3 milijarde eura. Na ovogodišnjoj ljestvici 500 najvećih tvrtki u srednjoj Europi, koju je objavila konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte našao se i Orbico, vodeći domaći distributer niza globalno zastupljenih marki robe široke potrošnje.

Roglić je, gostujući u HRT-ovoj emisiji Druga strana, ispričao kako je u Švicarskoj 1987. godine osnovao tvrtku.

Od nule do 2,38 milijardi prometa

“Tih godina zastupao sam Vartu i došao na ideju s jednim češkim proljećarom da zajedno osnujemo tvrtku u Švicarskoj. U tih više od 30 godina narasli smo od nule do 2,38 milijardi eura prometa koje smo imali prošle godine”, kazao je.

Orbico ima 8000 zaposlenih i ukupan dug od oko 120 milijuna eura. Na pitanje voditelja Željka Karduma je li to mnogo, Roglić kaže da nije.

“Kad je promet 2,38 milijardi eura, taj dug je vrlo mali. U odnosu na druge firme vrlo smo malo zaduženi. Ja sam reinvestirao 95 posto svojeg profita i zato smo malo zaduženi. Ako je novac pod vašom kontrolom, onda ste najsigurniji. Moj novac je reinvestiran u moju firmu, ja ga kontroliram, moje ideje se razvijaju kroz tu firmu. Mislim da je to najsigurniji posao za mene i za moj novac i da ga ja vlastitim znanjem i vlastitim idejama štitim. Novcu pada vrijednost i najbolje se štiti kad ga vrtite u vlastitoj firmi s vlastitim idejama”, odgovorio je Roglić.

Photo: Borna Filic/PIXSELL

‘Ne upravlja onaj tko vodi firmu, nego onaj čiji je novac’

Za Roglića se govori da je najbogatiji građanin Hrvatske, ali umjesto jahte s helikopterom, ima ribarski brod od devet metara. Kaže da je “ribar u duši”.

“Imam svoj brod, imam svoju Makarsku gdje živim, imam svoju župu, obiteljsko imanje u zaleđu Makarske, imam svoj Zagreb, imam Split i ja se u tom krugu vrtim. Naravno, putujem i u zemlje gdje imam poduzeća, ali u posljednje vrijeme sve manje i manje”, kaže.

Sinovima je najprije prepustio upravljačka mjesta u Orbicu, a on se “povukao” u Nadzorni odbor. Sada su mu i sinovi tamo. Kaže da firmom ne upravlja onaj tko vodi firmu, nego upravlja onaj čiji je novac. Svakog ponedjeljka on i sinovi imaju sastanak s predsjednikom Uprave s kojim pretresu sve događaje.

“Tada on ima slobodne ruke da radi na tom planu. Sa mnom je 24 godine Jurij Tršan. Slovenac je i njemu vjerujem isto koliko i svom sinu. Ja sam njega odgojio. On zna kako radim i mislim. On, moji sinovi i ja, to je jezgra koja vodi kompaniju, rekao je.

‘Pravi poduzetnik će najprije platiti svoje radnike’

Roglić se u razgovoru za HRT osvrnuo na priče da je najbogatiji Hrvat.

“Što znači biti najbogatiji? Ja sam najbogatiji kad sam sam, s prijateljima i kad lovim ribu. Meni milijuni ne znače ništa, pravome poduzetniku. Poduzetništvo nije luksuz, nisu avioni, nisu zlatni tepisi. Poduzetništvo je briga za ljude i ja to tako držim. Moje bogatstvo namijenjeno je za to da mogu platiti radnike ako firma dođe u krizu dok ona prođe. Ako želite biti čovjek i pravi poduzetnik, najprije ćete platiti radnike, pa dug bankama, pa zatim dobavljače i tada ćete podijeliti profit. Ali profit uzeti, a da niste platili radnike i ostati dužni dobavljačima, što se kod nas vrlo često događalo, to je sramota. A ja tu sramotu neću izdržati”, rekao je Roglić za HRT.

On je ujedno vlasnik jedne od najvrjednijih kolekcija umjetničkih slika u Hrvatskoj. Umjetnost mu je, kaže, strast još iz mladosti.

“Kupovao sam slike po 600 njemačkih maraka, a danas vrijede 10.000 eura. Nema te banke koja će vam oploditi 600 DEM (300 eura) da naraste do 10.000 eura”, objasnio je.

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

‘Novac treba ulagati svakodnevno’

Mladim, nestrpljivim poduzetnicima dao je savjet da budu strpljivi.

“Poručio bih im da se uozbilje jer će inače bankrotirati. Morate znati upravljati svojim resursima, a jedan od njih je novac. Novac treba ulagati svakodnevno”, ustvrdio je.

Opisao je i svoje početke u Splitu, nakon završenog fakulteta elektrotehnike.

“Zaposlio sam se tada u splitskoj tvrtki Industrija za radioelektroniku i telekomunikacije. Nakon toga sam došao u Hrvatsko proljeće. Kao mladi komercijalni direktor ušao sam u partiju – Savka, Tripalo, Hajduk, Dinamo. No nakon dva mjeseca Tito je promijenio mišljenje i došlo je Karađorđevo. Smijenjeni su i Savka i Tripalo i svi mi koji smo na tragu hrvatskog proljeća ušli u partiju bili smo izbačeni. Tada, kada ste bili izbačeni iz partije, odmah ste bili smijenjeni s radnog mjesta, samo dan kasnije”, ispričao je.

Milanovića poštuje, a premijera Plenkovića iznimno cijeni

Danas je, kaže, po svom političkom habitusu “kapitalist i desni, a po srcu lijevi” te je dodao da “ne može podnijeti da mu radnik ne dobije plaću i ne živi dobro”.  Ponosan je, kaže, i na suradnju s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem, kojemu je bio savjetnik punih devet godina. Sadašnjeg predsjednika Zorana Milanovića, kaže, poštuje, a premijera Andreja Plenkovića iznimno cijeni.

“Poznajem lijeve i desne. Iznimno cijenim premijera Plenkovića i ovog časa nemamo boljeg premijera ni na lijevoj ni na desnoj strani. S druge strane poštujem i Milanovića koji je pošten čovjek, malo iskričav, ali to je dobro. Ta kombinacija i jednog i drugog mogla bi biti vrlo dobra za razvoj hrvatske države i za naš put u Europu. Njih dvojica u stanju su vratiti nas u Europu”, smatra Roglić dodavši da trenutne “iskrice” među njima ne vidi kao sukob.

Na koncu, govoreći o komparativnim prednostima Hrvatske, Roglić je naveo turizam, Slavoniju kojoj je potrebno navodnjavanje, drvnu industriju…

“Drvna industrija je naš resurs, imamo najbolju hrastovinu. Imamo i sport te komparativnu prednost i u softveru, odlični smo softveraši”, kazao je Roglić u razgovoru za HRT.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari