ŠTAPIĆ SE GURA PET CENTIMETARA

Kinezi uveli analno testiranje na covid uoči Zimskih olimpijskih igara

Foto: Net.hr

Dva tjedna uoči početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu grad je u strogom lockdownu, a kineske vlasti ponovo uvode testiranje na covid-19 analnim putem, umjesto globalno prihvaćenog uzimanja brisa iz nosa ili grla, što je pokrenulo goleme kontroverze, pišu engleski i američki tabloidi The Sun i New York Post.

U Pekingu je 15. siječnja zabilježen prvi slučaj omikrona, a nakon toga njih još deset, zbog čega su gradske vlasti uvele strogi lockdown. Dnevnik The Beijing News objavio je da je 27 stanara zgrade u kojoj živi žena s prvim slučajem omikrona, podvrgnuto analnom testiranju, za koje Kinezi smatraju da je učinkovitije.

Štapić se gura pet centimetara u rektum i rotira

Analni test provodi se umetanjem pet centimetara dugačkog štapića sa steriliziranom vatom u rektum, nakon čega se rotira, izvlači i šalje na analizu. Kineski stručnjaci još su u ožujku prošle godine zagovarali takav invazivni i neugodni način testiranja jer tvrde da se tragovi covida dulje mogu detektirati u uzorcima stolice nego u nosu ili grlu, prenosi Index.hr.

I dok nema vijesti o tome kako kinesko stanovništvo prihvaća ovaj tip testiranja, druge zemlje su se otvoreno pobunile, zabrinute za dostojanstvo i mentalno zdravlje svojih državljana koji se zateknu u Kini. Japan je već zatražio od Kine da prestane s uzimanjem analnih briseva jer nekim putnicima tako uzrokuje “psihološki nemir”.

Kinezi ponudili alternativu putnicima

Kineski liječnik Lu Hongzhou državnim je medijima rekao da putnici imaju alternativu donošenja vlastitih uzoraka stolice odgovarajućim službama na aerodromu. Nije obrazloženo kako bi se spriječilo podvaljivanje tuđih uzoraka.

Baš kao na lanjskim Olimpijskim igrama u Tokiju, ni na ZOI-ju u Pekingu također neće biti gledatelja, barem ne u originalno predviđenom broju. Kineske vlasti odustale su od javne prodaje ulaznica i najavile da će pristup biti dopušten samo “izabranim” gledateljima, piše Index.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari