
Stručnjak pojašnjava da napojnice od 10 posto više nisu standardne, ljudi obično daju šest do osam posto jer pogoršanje ekonomske situacije primjetno je u ugostiteljstvu
U Austriji su napojnice trenutno oslobođene plaćanja poreza, no predlaže se da se na njih uvedu doprinosi za socijalno osiguranje. Stranke ÖVP i SPÖ predlažu uvođenje fiksnog iznosa od 95 eura mjesečno kao osnovice za obračun doprinosa za one konobare koji ostvaruju značajne prihode od napojnica, navodi Fenix magazin.
Na temelju tog iznosa obračunavao bi se doprinos za socijalno osiguranje – 18 posto od 95 eura, što iznosi oko 17 eura koje bi konobar trebao plaćati svaki mjesec. Za one zaposlene na pola radnog vremena, doprinos bi se obračunavao na osnovu 50 posto tog iznosa. Uplaćena sredstva pridonosila bi socijalnom osiguranju, a uračunavala bi se u mirovinu i naknade koje isplaćuje austrijski zavod za zapošljavanje (AMS).
Koliko zapravo konobar može zaraditi od napojnica? Prema riječima stručnjaka za ugostiteljstvo s dugogodišnjim iskustvom, iznosi su vrlo različiti – od 500 do čak 4.000 eura mjesečno. Kako ističe, sve ovisi o tipu ugostiteljskog objekta, prometu i broju gostiju: “Razlika je velika, nije isto radi li se o prometnom restoranu s puno sjedećih mjesta ili mirnoj kavani.”
‘To je težak posao’
Austrijski konobari u prosjeku zarade od nekoliko stotina pa do preko tisuću eura mjesečno kroz napojnice. Prema riječima stručnjaka, više nije uobičajeno ostavljati 10 posto napojnice – većina gostiju danas daje između šest i osam posto, što je posljedica pogoršane gospodarske situacije koja se osjeti i u sektoru ugostiteljstva.
„Velik broj konobara su studenti i mladi ljudi u svojim dvadesetima. Taj im je novac prijeko potreban odmah, a uvođenje dodatnih davanja za njih bi bio ozbiljan udar. Umjesto da njima uzimamo, kako bismo zakrpali manjak od 900 milijuna eura u sustavu socijalnog osiguranja, trebali bismo ih poštedjeti. Konobarski posao je zahtjevan i naporan“, istaknuo je isti stručnjak.
S druge strane, socijalni partneri smatraju da bi doprinosi ipak donijeli koristi – kroz veće mirovine i bolje naknade za nezaposlene u budućnosti. Pojedinci također smatraju da bi se situacija mogla poboljšati povećanjem sadašnjih, niskih kolektivnih ugovora u ugostitelstvu, prenosi Danas.hr.







