RAZLIKA U CIJENI - DRASTIČNA

Video | Kod susjeda je jeftinije! No možemo li s namještajem preko granice bez carine ili davanja?

Ilustracija: Josip Regovic/PIXSELL

Ista kutna garnitura u slovenskoj poslovnici jedne tvrtke povoljnija je gotovo 600 eura. Hladnjak 100, staklokeramička ploča 30 eura. Samo na ova tri proizvoda ušteda je 730 eura

Ovih smo vam dana pokazali što je sve od namirnica jeftinije u Sloveniji. Je li tako i s namještajem i bijelom tehnikom dovoljno je samo usporediti kataloge trgovina. No, otkrili smo znači li to da možete otići preko granice po namještaj za cijeli stan i to bez carine, poreza ili nekog drugog davanja, izvještava Marijana Čiklić za RTL danas.hr.

Slovenska tvrtka namještaj već desetljećima prodaje i u Hrvatskoj.

“Kupuje se kutna garnitura za kuhinju, to je onaj staro način sjedenja da smo svi na okupu. I da sjedimo ne samo da jedemo”, govori Muhamed iz Zagreba.

Ista kutna garnitura u slovenskoj poslovnici jedne tvrtke povoljnija je gotovo 600 eura. Hladnjak 100, staklokeramička ploča 30 eura. Samo na ova tri proizvoda ušteda je 730 eura.

“Iskreno, rekao bih da nije čest slučaj i da su kod nas u prosjeku sigurno povoljniji artikli jednaki”, kazao je direktor marketinga i prodaje Matija Mandić.

Na one koji nisu, kaže, utječu razni faktori.

“Već u osnovi je sam porez, PDV je drugačiji, niži, i u Austriji, recimo u Njemačkoj i u Sloveniji, svagdje je tu osjetna razlika, drugo su još davanja za djelatnike cijene energenata, transport, ovisi o stvarima od kuda dolazi roba”, dodaje Mandić.

Što se kupaca tiče – važno je napomenuti – nemate nikakvih ograničenja odlučite li cijeli stan opremiti namještajem iz Slovenije. Tako je još od ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

“I od tada a i sad nakon ulaska Hrvatske u Schengen naši državljani slobodno mogu u susjedne zemlje ili čak i nesusjedne zemlje države članice Europske unije i tamo za svoje osobne potrebe slobodno kupovati robu i dovest tu robu kod sebe u Hrvatsku bez da je bilo kome prijave i bez da bilo kome plate što za to”, kazao je pomoćnik ravnatelja Sektora za carinski sustav Bosiljko Zlopaša.

To vrijedi i za prehrambene proizvode. I za špek od susjeda. Izbor je na vama, ali i na državi i trgovcima. Nastavi li se trend hrvatskih tablica pred slovenskim trgovinama i jedni i drugi morat će mijenjati politiku, izvještava Marijana Čiklić za RTL danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari