Pixabay/Pixsell

‘Što reći? Suca ne mogu tužiti, oni ne odgovaraju za svoj posao i zaštićeni su k’o lički medvjedi’

Zagrebačka umirovljenica Mirjana Frntić je jedna od blokiranih umirovljenika i to unatoč činjenici što je svoj dug otplatila. Novi val ovrha zahvatio je i nju, a Mirjanin primjer odlično prikazuje problem neosnovanih ovrha i stanja na sudovima. Naime, umirovljenica je završila pod ovrhom jer sudac još od travnja nije poslao Fini obavijest.

“Ja sam Mirjana Frntić čiju ste priču objavili prije gotovo tri godine pod naslovom ‘Umirovljenica s dugom od milijun kuna’. Kao što je bilo navedeno u članku, blokadu sam imala od Kent banke za kredit iz 2008. – ta mi je banka dva puta prodavala pola stana. U travnju je kredit u potpunosti isplaćen, banka je izdala potvrdu da im više ništa nisam dužna, Zemljišno-knjižni odjel je izdao rješenje da se ukida prisilno založno pravo, ali sudac Općinskog građanskog suda u Zagrebu Željko Kevilj nije poslao u Finu rješenje da se ovrha briše. Tako sam, eto, opet ovršena – blokiran mi je račun”, napisala je umirovljenica Večernjem listu i to odmah prvi dan nakon što je moratorij na ovrhe od šest mjeseci istekao.

Ministarstvo pravosuđa nijemo u vezi ovakvih slučajeva

Ovršni sustav je u ovom slučaju ekspresno reagirao blokadom dok do Fine sa suda, čak šest mjeseci, nije stigla informacija o tome da dug više ne postoji. Budući da ovo sigurno nije izoliran slučaj, novinari Večernjeg lista poslali su Ministarstvu pravosuđa upit sa svim podacima o slučaju, no ni nakon nekoliko dana nije stigao nikakav odgovor. Nisu odgovorili čak niti na načelna pitanja o odgovornosti sudaca kada su u pitanju ovakvi propusti te “reže” li im se od plaće i mogu li biti sankcionirani na drugačiji način kao ni može li oštećeni građanin dobiti uopće odštetu i kako je treba tražiti.

Večernji je također, u ime svih neosnovano ovršenih, pitao Ministarstvo planira li se mijenjati regulativa po toj osnovi pri donošenju novog ovršnog zakona. Aktualni zakon kaže da je maksimalna kazna za neosnovanu ovrhu 400 kuna i da se sve ostalo dokazuje tijekom parnice u kojoj oštećeni potražuje povrat neosnovano ovršenog i kamate, dok ovršenik, može dobiti i novčanu kaznu od 30.000 kuna te zatvorsku kaznu od šest mjeseci.

U Sloveniji su izmijenili kazneni zakon i sada je zlouporaba ovršnog postupka postala kazneno djelo. Za to djelo predviđena je kazna zatvora u trajanju od dvije godine ili novčana kazna.

‘Neću dopustiti da me itko u ovoj državi gazi, posebno ne na ovako protuzakonit način’

“Što reći? Suca ne mogu tužiti, oni ne odgovaraju za svoj posao i zaštićeni su k’o lički medvjedi. Pitala bih ministra Malenicu što bih ja sad trebala učiniti?”, govori revoltirana Mirjana Frntić. Srećom, u međuvremenu je uspjela dogovoriti s bankom isplatu povrata nezakonito primljenog iznosa.

Do neodgovornog suca došla je odvjetnica banke koja je radila na Mirjaninom slučaju te je on obećao da će poslati Fini rješenje o obustavi ovrhe. Kako ova umirovljenica iz Zagreba kaže, novinarima se obratila kako bi upozorila na nepravdu, kako zbog sebe, tako i zbog drugih.

“Prošla sam životnu školu; ovrhe, blokade, dva puta dražbe za prodaju stana, bezbrojne pozive agencija za naplatu potraživanja – to je i moj sadašnji život – ne želim dopustiti da me više itko u ovoj Lijepoj Našoj gazi, pogotovo na ovako oduran protuzakonit način”, rekla je za Večernji list umirovljenica.

Inače, Mirjana je došla pod ovrhe jer je bila jamac svom direktoru, do tada dobrom susjedu. On je samo prestao vraćati kredit, a dok ga je tužila završila je u blokadi.

Danas.hr/Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari