Otkup mandarina u Dolini Neretve je stao! Skladišta otkupljivača zatrpana su voćem
Dvadeset godina rada i ulaganja nestaje pred Antinim očima. Zbog nemogućnosti prodaje, prezrele mandarine padaju na zemlju — scenarij kojeg se svaki poljoprivrednik iz doline Neretve boji.
“Situacija je doslovce nepodnošljiva, više nije isplativo raditi mandarine i proizvoditi jer je njezina cijena na rubu egzistencije. Čovjek koji proizvede 200 tona ne može s time proći sezonu, živjeti i kasnije u daljnju proizvodnju”, kaže proizvođač mandarina Ante Sršen.
Otkupne cijene ove su godine još niže nego prošle, a nezadovoljstvo ne skrivaju niti otkupljivači. Skladište u Opuzenu prepuno je mandarina, što dodatno otežava situaciju.
‘Kolaps’
“Imamo 20 do 25 posto otpada, kompostane su stale, nova mjesta za zbrinjavanje nisu napravljena i mi otkupljivači smo u problemu. To znači kolaps. Morat ćemo zaustavljati otkupe, a još je na granama tisuće mandarina”, naglašava Gradimir Šešelj, vlasnik otkupnog centra u Opuzenu.
U vrijeme najintenzivnije berbe, kompostana u Metkoviću je zatvorena, a prostor je već ispunjen propalim plodovima. “Mandarina je zaprimljena od cirka tri tisuće tona, upravo onoliko koliko je bilo s jedinicama lokalne uprave i otkupljivačima dogovoreno da će kompostana zaprimiti”, pojašnjava Nikola Veraja, tehnički direktor metkovske komunalne tvrtke.
Još nije jasno kada će ponovno biti omogućeno odlaganje otpada. Otkupni centri zahtijevaju hitno rješenje jer smatraju da će inače čak 40 % uroda ostati neotkupljeno.
“Molim sve nadležne inspekcije, službe, gradonačelnike, pa i predsjednika Vlade da odmah stupe u kontakt s gradonačelnicima i da u roku 24 sata osposobe odlagališta za smeće. Inače ćemo robu iskrcati na magistralu”, upozorio je Šešelj.
Situaciju dodatno pogoršavaju voćne muhe koje uništavaju nasade, pa plodovi umjesto u skladišta završavaju na kompostani.
Odgovor Ministarstva
Sršen dodaje kako je situacija sve teža: “Većina nas će prekinuti s proizvodnjom. Jedina korist od mandarine u budućnosti, ako budemo imali što peć za ogrijev, roštilj, što se tiče proizvodnje kao biljke koja bi nas trebala hraniti – to je potpuno neodrživo.”
Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da je glavni problem nedostatak organiziranosti među proizvođačima, zbog čega im otkupljivači određuju cijene.
“Čime su proizvođači nezadovoljni jer imaju veće troškove berbe, a niže prihode od otkupa. Nužno je da se poljoprivrednici prilagode. Jedna je udruživanje u proizvođačke organizacije”, ističu iz Ministarstva.
Dio proizvođača pronašao je alternativu – umjesto prodaje svježeg voća, mandarine prerađuju u džemove i sokove. U jednoj tvornici u Opuzenu tijekom sezone preradi se 200 tona svježeg voća, čime se dobije 70 tisuća litara soka.
“Treba od mandarine napraviti brend i prodavati ga po cijeloj Europi jer naša mandarina ima tržište po cijeloj Europi po svojim okusom, oblikom i bojom. Vjerujemo u kvalitetu Neretvanske mandarine i moramo se zapitati što možemo napraviti za – buduće razdoblje”, zaključuje Josip Tutavac, vlasnik tvrtke za proizvodnju prirodnih sokova iz doline Neretve.
Da jesen više ne bi bila izvor frustracija za proizvođače mandarina u dolini Neretve, prenosi Danas.hr.







