PUNO AŽURNIJI VAR

Koliko dugo trebate strepiti od ‘čestitke’ ako vas kamera snimi u prekršaju?

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Zakonski, prekršaj može biti kažnjen i do tri, odnosno četiri godine nakon počinjenja, ali u praksi policija može već isti dan poslati kaznu jer je većina procesa automatizirana

Vozili ste brže od dopuštenog ili pak počinili drugi prekršaj u prometu i sad strahujete da vas je ‘uhvatila’ neka od kamera. Koliko dugo trebate strepiti od ‘čestitke’ policije prije no što budete sigurni da ste se izvukli nekažnjeno.

Na isto pitanje HAK-u, MUP je odgovorio s ne osobito ohrabrujućim podacima. Zakonski, mogu vas kazniti unutar tri, odnosno četiri godine, ovisno o prekršaju.

‘Prekršaj zastarijeva nakon tri ili četiri godine’

“Prekršajni progon propisan Prekršajnim zakonom (NN 107/07, 39/13, 157/13, 110/15, 70/17, 118/18). Tako je u članku 13. spomenutog Zakona propisano da prekršajni progon zastarijeva nakon četiri godine, odnosno nakon tri godine za prekršaje za koje je ovlašteni tužitelj obvezan izdati prekršajni nalog. Zastara prekršajnog progona počinje teći danom kad je prekršaj počinjen.”, kažu iz MUP-a.

Ovisi o nizu faktora

Ipak, ističu kako je kaznu nastoje poslati čim prije, a kada će to biti ovisi o nizu faktora. ” Također smatramo važnim napomenuti kako policija nastoji u što kraćem vremenu vlasnicima vozila dostaviti obavijesti o počinjenom prekršaju bez obzira na zakonom propisani rok prekršajnog progona, međutim, vremenski rok dostave navedene obavijesti ovisi o brojnim okolnostima koje proizlaze iz propisane procedure utvrđivanja prekršaja i dostave obavijesti, utvrđivanju stvarnog prebivališta ili boravišta osobe, pronalaska osobe na prijavljenoj adresi i sl. Jednako tako na vremenski rok dostave obavijesti može utjecati i broj počinjenih prekršaja na određenoj lokaciji i raspoloživi broj službenika koji su zaduženi za procesuiranje spomenutih prekršaja u nadležnoj policijskoj postaji.”, ističu iz policije.

Kazne se uglavnom šalju već isti ili idući dan

Dobra vijest je, (ili loša, ovisno kako se gleda) da je danas uglavnom većina stvari automatizirana da će kazna biti poslana uglavnom već istog ili idućeg radnog dana. Naravno, kako policija ističe nije uvijek tako.

“Međutim, s obzirom da se sada postupak provodi gotovo u potpunosti korištenjem informatičke tehnologije i da je veći dio postupka automatiziran, procesuiranje prekršaja i slanje poštanske dostave s obavijesti o počinjenom prekršaju na adresu vlasnika vozila s kojim je počinjen prekršaj moguće je provesti vrlo brzo nakon počinjenja prekršaja, istog ili slijedećeg radnog dana. Naime, u slučajevima kada u kritično vrijeme vozilom nije upravljao vlasnik, rok dostave obavijesti počinitelju prekršaja dodatno se produljuje ovisno o postupanju vlasnika vozila nakon zaprimanja obavijesti” zaključuju iz MUP-a.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari