NIJE NA TRŽIŠTU

(KOLUMNA) Sindikalist Ribić demonizirao poduzetnike. Iz duboke “karantene” i sa sigurnom, visokom plaćom!

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Profesionalni uhljeb, Vilim Ribić, zalagao se za nove kredite i nova zaduživanja, jer uhljebi ne znaju što znači zaraditi novac na tržištu

Jučer su u Otvorenom na HRT-u povodom vladinih mjera pomoći poduzetnicima, gostovali Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava, Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, Hrvoje Bujas, Inicijativa Glas poduzetnika, i Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika, piše Josip Novosel za Flash.hr

Profesionalni uhljeb, Vilim Ribić, zalagao se za nove kredite i nova zaduživanja, jer uhljebi ne znaju što znači zaraditi novac na tržištu. Uhljebi očekuju da će uvijek netko drugi zaraditi njihovu plaću ili se zadužiti da bi istu primali.

Vilim Ribić: “Naravno da se moramo zadužiti na tržištu kapitala, moramo poduzeti sve mjere da to zaduživanje bude što bezbolnije i da ostvarimo uštede”, rekao je. Nedvosmisleno je da je gospodarstvo u velikom problemu i da država treba intervenirati. Moram zločesto primijetiti da sad najviše traže državnu intervenciju oni koji su inače protiv, koji su protiv poreza.”

Za nekog tko pljuje po zlim kapitalistima nije baš normalno da se bori za interese banaka, a baš je to u jučerašnjoj emisiji radio Vilim Ribić. Ribić sigurno ima plaću između 15 i 18 tisuća kuna mjesečno. Radio on ili ne radio, njemu plaća svaki mjesec stiže čak i u ovoj karanteni kad je poduzetnicima onemogućen rad i prihodi su im 0 kn. Znate li među ”zlim” kapitalistima (frizerima, obrtnicima, ugostiteljima, paušalistima…) nekog tko ima tako veliku plaću?

Ribić je na sve načine demonizirao poduzetnike, prozivao ih da varaju državu, da voze Bentlije, da iskorištavaju radnike, ali banke koje lihvarskim kamatama uništavaju ovo društvo doživljava kao spasitelje. Očito mu nije jasno da kad nešto posudiš, da to isto moraš vratiti uz kamate, a ako su ti prihodi pali ili su nula, onda ti je dodatno zaduživanje dodatni čavao u lijes. Mi bi se trebali zaduživati da bi vojska uhljeba na izmišljenim radnim mjestima i dalje primala plaće, piše Josip Novosel za Flash.hr

Vilim Ribić: “Ja ne znam kako će banke biti motivirane da isplaćuju zajmove poduzetnicima. Švedska daje zajmove, ali država ulazi kao jamac za rizik prema bankama. To je velika pomoć gospodarstvu. U financijskom sektoru je ogromna količina novca koja nikako da iziđe u gospodarstvo, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi. To je fenomen”, govori Ribić.

Ribić: Prema kome da budemo solidarni, prema kapitalistima?

“Mi smo sindikat, ne možemo biti ne solidarni, ali je pitanje prema kome. Prema kapitalistima?” rekao je i dodao kako se pita čega bi se radnici trebali odreći i prema kome. S radnicima trebamo biti solidarni, ali nema razloga da ni prema jednom poduzetniku budemo solidarni. Oni će se zaštititi…”, rekao je Ribić.

Ako Ribić ne želi biti solidaran prema poduzetnicima, onda nije solidaran niti prema radnicima koji rade kod tih poduzetnika jer ako propadnu poduzetnici, njihovi radnici će završiti na zavodu za zapošljavanje. Tko će onda Ribiću i uhljebima poput njega isplaćivati plaće? Tko će onda doktorima, policajcima, prosvjetarima…. isplaćivati plaće?

Hrvoje Bujas je odgovorio Ribiću: 31 godinu govorite, ja sam tu prvi put, dopustite mi da minutu duže govorim… On je na toplom, čuva se od korone, plaća mu je sigurna

“Riječi poput kapitalist, klase, ajmo ući u 21. stoljeće. Mi desetljećima plaćamo poreze, namete, to su i mali i mikro poduzetnici, ne voze Bentleyje. Mali poduzetnici i obrtnici voze Peugeote, uzimaju ih na leasing…”, odgovorio mu je Bujas.

Bujas: “Pohvaljujem veliki dio javnog sektora, naše liječnike, medicinare. Mjere nisu bile dobre. Nije bilo ni HGK. Gdje su bili? Oni su predlagali odgode, javno su to predlagali. Sad smo dobili adekvatnije mjere, možemo reći da smo zadovoljni, ali postoji ‘ali’. Probudio sam se s nula kuna. Mojih 20 zaposlenika se pita što ćemo sutra, svi smo na Normabelima. Za to vrijeme je gospodin Ribić na toplome, čuva se od korone, zna da je njegova plaća sigurna.”

Ribić se cijelo vrijeme skrivao iza medicinskih sestara, doktora, policajaca, vatrogasaca, prosvjetara, ali niti jednom nije spomenuo da na državnom proračunu žive i koje kakvi načelnici, župani, dožupani, gradonačelnici, njihovi zamjenici, tajnice, ljubavnice i stotine tisuća ljudi na izmišljenim radnim mjestima za koje poduzetnici moraju svaki mjesec zaraditi plaću, piše Josip Novosel za Flash.hr.

Financiramo i razne udruge i agencije za istraživanje ruda i gubljenje vremena, lažne branitelje (čast pravima), uhljebe u BIH…. Za sve njih su oni PARAZITI iz korejskog filma kamilica. Tu je i Crkva koja godinama siše državni proračun kao grof Drakula krv rumunjske seljanke. Sve takve parazite treba jednom zauvijek skinuti s državne sise i neka počnu kao i svi ostali zarađivati za svoj kruh i plaćati porez. Neka otvore firmu, obrt ili neka se zaposle kod privatnika. Tada će doktori, policajci, prosvjetari… i svi oni koji nešto korisno rade u državnom sektoru imati veće plaće, poduzetnici manje poreze i država će se manje zaduživati. Jedino tako možemo ići naprijed, piše Josip Novosel za Flash.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari