REAGIRALI NA PROSVJEDE

Komora medicinskih sestara: ”Ograđujemo se od prosvjeda, podržavamo uvođenje covid-potvrda”

Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) jasno i nedvojbeno podržava odluku o uvođenju covid-potvrda u sustavu zdravstva te se ograđuje od stavova desetak svojih članova koji su jutros protestirali pred nekoliko bolnica zbog uvođenja potvrda i testiranja.

“Nekoliko desetaka medicinskih sestara i tehničara prosvjeduje ispred bolnica protiv mjera čiji je cilj sprečavanje širenja infekcije covid-19, umjesto da poštuju medicinska pravila, testiraju se i rade s pacijentima na svojim radnim mjestima. Većina medicinskih sestara je cijepljena (oko 72% onih koje trenutno rade), dodatni dio je prebolio covid.

Komora očekuje da one medicinske sestre koje se nisu cijepile i nisu preboljele redovito obave testiranje kao standardnu mjeru zaštite protiv infekcije.

Testiranje je način kako ćemo maksimalno zaštititi pacijente o kojima skrbimo”, rekao je predsjednik HKMS-a Mario Gazić, dodajući kako je njihova odgovornost dvostruka.

“Pojedinci izvan zdravstvenog sustava iskorištavaju situaciju”

Medicinske sestre i tehničari imaju odgovornost prema sebi i svojim bližnjima, ali i prema pacijentima. Stoga medicinske sestre i tehničari, kao i svi drugi u sustavu zdravstva, moraju poduzeti sve što mogu u svrhu zaštite zdravlja svih naših građana, napominju.

Komora medicinskih sestara smatra neprihvatljivim pokušaje pojedinaca izvan zdravstvenog sustava da iskorištavaju ovu situaciju i manipuliraju pojedincima zaposlenima u sustavu zdravstva.

Komora još jednom poziva sve medicinske sestre i tehničare koji se do sada nisu cijepili protiv covida-19, a nemaju medicinske kontraindikacije za cijepljenje, da to što prije učine.

Cijepljenje je jedini izlaz iz epidemije s kojom se Hrvatska bori već više od godinu i pol, navodi Komora i naglašava da su prednosti cijepljenja daleko veće od mogućih nuspojava i nema dileme da cijepljenje sprječava teže oblike bolesti covid-19, boravak na respiratoru i u konačnici smrt.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari