HAKOM PROVEO INSPEKCIJSKI NADZOR

Konačno se zna tko je zvao s ovog broja i pričao ludosti o Vesni Škare Ožbolt

Nakon što su se neke od političkih stranaka žalile da netko ‘anketira’ birače i manipulira njima, HAKOM je proveo inspekcijski nadzor kojim je utvrdio kome pripada broj 01 314 1505

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) je provela inspekcijski nadzor nad operaterom 4Tel Telekomunikacije sa sjedištem u Samoboru. Političke stranke Možemo!, BM365 i Most žalile su se da netko zove birače i manipulira njima govoreći im neistine o pojedinim kandidatima za zagrebačkog gradonačelnika/gradonačelnicu, a nezavisna Vesna Škare Ožbolt podnijela je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Tvrdila je da je netko zvao s tog broja i pričao kako je povezana sa Srbima te vodio negativnu kampanju protiv nje.

Iz te tvrtke rekli su da su broj 01 314 1505, s kojih se zvalo birače, dali u zakup jednom svom klijentu. Inspekcijom je utvrđeno da se spornim brojem koristila tvrtka Akter Public koja je ujedno obavljala usluge oglašavanja u kampanji Domovinskog pokreta.

Prijava zaprimljena 6. svibnja

U nastavku pročitajte rješenje HAKOM-a:

“Inspektor elektroničkih komunikacija Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (dalje: inspektor) pokrenuo je inspekcijski nadzor nad operatorom javnih komunikacijskih usluga 4Tel Telekomunikacije d.o.o. iz Samobora (dalje: 4Tel) zbog nemogućnosti jasnog utvrđivanja korisnika broja 385 1 3141 505.

Naime, HAKOM je zaprimio 6. svibnja 2021. prijavu Izbornog povjerenstva Grada Zagreba o zlouporabi broja 385 1 3141 505 te nakon što je utvrđeno u evidenciji HAKOM-a da je broj primarnom dodjelom dodijeljen 4Tel-u, poslan je zahtjev za očitovanje 4Tel-u o korisniku koji koristi navedeni broj. 4Tel je dostavio u svom očitovanju kako je broj dodijeljen korisniku Akter Public d.o.o. iz Zagreba (dalje: Akter Public). S obzirom da je Akter Public, nakon što je očitovanje o korisniku broja dostavljeno Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba dostavio očitovanje HAKOM-u da nije korisnik predmetnog broja, inspektor je odlučio o potrebi otvaranja inspekcijskog nadzora kako bi se utvrdile sve potrebne činjenice i nedvojbeno utvrdio korisnik predmetnog broja.

Slijedom navedenog, 13. svibnja 2021., od 4Tel-a zatražena je dostava informacije korisnika broja 385 1 3141 505 te je zatražena dostava dokumentacije iz koje se može nedvojbeno potvrditi navod o dostavljenom korisniku broja. Istog dana 4Tel je dostavio ponovljenu informaciju kako je korisnik broja Akter Public te je kao dokaz dostavio popisani Ugovor između 4Tel-a i Akter Public-a. Dodatno, 4Tel dostavlja ispise iz sustava iz kojih je vidljivo da navedeni broj koristi Akter Public. Tijekom istog dana Akter Public je dostavio očitovanje HAKOM-u kako je došlo do nesporazuma te da povlače prijavu o tome da nisu korisnici broja.

Nastavno na očitovanje, inspektor je izvršio provjeru sveukupne dostavljene dokumentacije, kao i čitavu korespondenciju između svih strana u ovom postupku te utvrdio sljedeće. Iako 4Tel nema potpisani dokument dvije strane iz kojeg se nedvojbeno može utvrditi kako je broj 385 1 3141 505 sekundarno dodijeljen Akter Public-u, temeljem Ugovora se može utvrditi kako su u poslovnom odnosu, a što je temelj navodima kako je u sustavima 4Tel-a predmetni broj vođen pod korisnikom Akter Public.

S obzirom da je Akter Public za vrijeme trajanje inspekcijskog nadzora povukao svoju prijavu i ne negira da je korisnik broja, inspektor je u ovom slučaju unatoč nepotpunoj dokumentaciji utvrdio kako je korisnik predmetnog broja Akter Public”, piše u rješenju HAKOM-a, donosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari