PORUKE KORONAVIRUSA

Korado Korlević: “Nakon ove krize valjda ćemo shvatiti u što moramo ulagati!”

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

“Ne shvatimo li to sada, teško ćemo ikad više dobiti novu šansu”

Da bi se se mogle dogoditi situacije poput ove koju upravo živimo u vrijeme pandemije koronavirusa, odavno javnosti nastoji ukazati Korado Korlević, jedan od najintrigantnijih hrvatskih znanstvenika.

”Nemalo sam puta isticao kako smo zemlja koja najviše voli investirati u zabavu. Silni su se novci, milijuni i milijuni uložili u izgradnju sportskih dvorana kojima je jedini cilj bio ugostiti nekoliko utakmica svjetskog rukometnog prvenstva. Dio njih danas jedva sastavlja kraj s krajem, neke doslovno propadaju”, upozorio je Korlević u razgovoru za Novi list. Da apsurd bude veći, neke od tih dvorana konačno dobivaju i socijalni smisao: priprema ih se kako bi se u njih smjestilo zaražene unutar ove pandemije.

S druge strane, koliko se god nalazili unutar velike zdravstvene krize, slijedi nam opasnost od ekonomske ”epidemije” koja nas već počinje zahvaćati. No, Korlević u svemu vidi i tračak nade, mišljenja je da se unutar jedne, kako ističe ipak manje, kontrolabilne krize može izvući jako dobre pouke, čak i koristi.

”Koronavirus je mnogo, mnogo veća opasnost od onog u što se pretvorio. Nakon izlaska iz Kine, ”udario” je u dobro organizirane države od Singapura ili Južne Koreje, kasnije do zapada Europe i SAD-a tako da se njegova sila ipak ublažila”, smatra Korlević, ali i dodaje: ”Koliko god bilo teško, koliko god bilo grozno što se bilježe tisuće i tisuće mrtvih, shvatimo da ovo nije kraj. Tek nam predstoje znanstvene analize svih poruka koje nam je ostavila ova pandemija”.

”Ali shvatimo konačno i da ne možemo očekivati zdravstvenu sigurnost ako nam je najvažniji cilj dijeliti novce marginalnim procesima. Investiramo li u objekte za zabavu, nemoguće je imati zdravstvene institucije i sigurnost. Ne shvatimo li, nakon straha koji prolazimo zbog korone, kako moramo investirati u zdravstvo, u biotehničke laboratorije, u stvaranje uvjeta da neki novi virus dočekamo tako da smo u roku od mjesec ili nešto više dana sposobni stvoriti cjepivo protiv njega, teško da ćemo ikad više dobiti novu šansu”, upozorio je Korlević.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari