Koronavirus i u Europi: Kineski radnici u Hrvatskoj pod posebnim nadzorom epidemioloških službi!

U namjeri da se smanje šanse za širenje bolesti, na aerodromima mjere temperaturu putnika iz Kine

Koronavirus se širi i izvan Kine. Otkriveni su novi slučajevi u Aziji, potvrđen je prvi slučaj u SAD-u, a nalazi iz Velike Britanije za sada su negativni.

Sumnjiva su dva turista u Finskoj, a kineski radnici u Hrvatskoj pod posebnim su nadzorom epidemioloških službi.

Četrnaestero ljudi koji su doputovali iz Wuhana do Londona testirali su se na korona virus. Nitko od njih ga nema, pa ni mladi Craig.

“Ušao sam u hitnu službu i govorio sam im sve o tome. Tada me liječnik upitao: “Jeste li bili u Kini?” Rekao sam kako sam zapravo bio ondje. Doslovno me odvukao na parkiralište. Rekao mi je, moramo te sada izvući iz bolnice i stavio mi je masku na lice”, rekao je Craig Dillon iz Velike Britanije.

U namjeri da se smanje šanse za širenje bolesti, na aerodromima mjere temperaturu putnika iz Kine. Takva praksa je u zračnim lukama u SAD-u, širom Azije, a uvedena je i u Rusiji.

“Prema rezultatima laboratorijskih testova, kod jedne žene je zarazu uzrokovao virus pandemije gripe H1N1, što znači da ona ima uobičajenu sezonsku gripu”, izjavila je Tatiana Karavanckaya iz službe za zaštitu potrošača u Rusiji.

U Hrvatskoj nema takve vrste kontrole koju epidemiolozi smatraju neefikasnom metodom.

“To zahtjeva jako velika sredstva i angažman. Ne toliko da se kupi kamera, nego treba netko i gledati to. Kod svakog tko ima povišenu temperaturu nešto i poduzeti naravno, takvog čovjeka se mora odvesti u bolnicu naravno, pa dijagnostika, a u sezoni gripe, 99 posto onih koji bi našli imalo bi gripu”, poručio je Bernard Kaić, epidemiolog u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Najveći broj kineskih državljana na gradilištu Pelješkog mosta

Umjesto toga uskoro će dijeliti letke na aerodromima putem koje će informirati putnike. Iako u Hrvatskoj sumnje nema, građani koji su putovali u zahvaćena područja se savjetuju da izbjegavaju bliski kontakt s osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju, da često peru ruke, izbjegavaju susret sa živim ili uginulim životinjama.

Putnici bi se trebali i javiti liječniku do dva tjedna nakon povratka iz Wuhana ako imaju povišenu temperaturu. No, ukoliko se razbole, protokol je drugačiji.

“Morali bi ih odvesti u bolnicu, u izolaciju, usput koristeći mjere zaštitne opreme, masku, rukavice, naočale da se ne zaraze i provesti dijagnostiku da se vidi radi li se o toj bolesti ili ne”, rekao je Kaić.

A najveći broj kineskih državljana, njih 500 je na gradilištu Pelješkog mosta. U Hrvatsku se idućeg tjedna s proslave Nove godine u Kini vraća 15 menadžera.

“Oni će se s godišnjeg odmora vraćati nakon što im godišnji istekne i nakon što u organizaciji naše kompanije u Kini prođu liječničke preglede”, poručio je Mario Tevšić, glasnogovornik kineske tvrtke.

A zbog moguće zaraze će zdravstvene preglede imati i u Dubrovniku.

“Oni su dobili pismene upute kako se ponašati u slučaju ako netko od radnika dođe iz tih zaraženih područja i bude imao simptome ili je bio u kontaktu s nekima od oboljelih. Ono što treba napraviti je obavijestiti našeg epidemiologa koji će dalje organizirati preglede”, kazao je Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Dok Hrvatska ne strepi, potencijalno novi slučajevi javili su se u Finskoj: dvoje sumnjivih turista iz Kine upravo je na kontroli jesu li sa sobom donijeli koronavirus u Europu.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari