Koronavirus u Hrvatskoj: Broj oboljelih narastao na 128, tri su osobe na respiratoru

Foto: Ilustracija (Riportal.hr)

Čak 18 ljudi prekršilo je rješenje o samoizolaciji i otišli su u ljekarnu

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

Načelnica Kriznog stožera civilne zaštite Maja Grba Bujević rekla je kako je u Hrvatskoj sada 128 oboljelih.

“Od 7 sati imamo 15 pozitivnih više. Sad je ukupno 128 zaraženih, a pet je izliječenih”, rekla je Grba Bujević.

Objasnila je i kako je razočarana time što se građani ne pridržavaju mjera i preporuka koje su izdali.

“Nismo zadovoljni pridržavanjem mjera samoizolacije. Imamo 18 ljudi koji su bili u samoizolaciji, ali su ušli u ljekarne. Ako se ovako nastavi, morat ćemo podignuti dodatne mjere. Žao mi je što to moram reći, strašno sam razočarana”, rekla je Grba Bujević.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Alemka Markotić, rekla je kako su sada na respiratoru tri osobe.

Zatvaraju se i sportska igrališta

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako nije potvrđen slučaj s Lošinja te nije točno da su tri pozitivna u KB Dubravi. Pohvalio je i mjere koje je donio ravnatelj Goran Roić u Klaićevoj bolnici.

“Dječja igrališta stavljamo izvan uporabe, ne samo dječja, nego i sportska igrališta. Djecu moramo dodatno zaštititi. Poštujte naše odluke jer samo tako možemo postići uspjeh”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Ako netko s rješenjem za samoizolaciju ode u ljekarnu, to je neopisivo neodgovorno”, rekaoje Božinović.

Pohvalio je i one koji pomažu starijim građanima koji su najugroženija skupina.

“Jedan pacijent na respiratoru je srednje dobi, dvoje su starije dobi u rizičnoj skupini. Ima kroničnih bolesti kod pacijenata, ali ne bih iznosila detalje. Na respiratorima su zbog oštećenja pluća. Imamo tri odjela koja mogu primiti teže slučajeve. Sad se moramo ozbiljnije postaviti prema svemu, osobito osobe starije dobi”, rekla je Markotić.

“Što se granica tiče, putničkog prometa nema, postoji promet teretnih vozila, njih niti razmišljamo niti možemo zaustaviti jer bi se onda zaustavio i život”, rekao je Božinović.

Rekao je i kako razmišljaju i o ukidanju prijevoza.

“Ozbiljno razmišljamo o ukidanju javnog prijevoza i međugradskog prijevoza, i autobusa i vlakova. Taksije zasad ne bismo dirali”, dodao je Božinović.

Premijer Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš dali su izjave i ispred šatora i kampova KB Dubrave.

“Imamo planove kad se popune kapaciteti Klinike za infektivne bolesti gdje imamo 40 respiratora, samo je jedan u funkciji”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Rekao je i da je Arena Zagreb sekundarni centar za prijem pacijenata, ali samo za srednje teške bolesnike.

Arena Zagreb je druga priča. Otpočetka smo tvrdili da imamo primarne centre, arena je sekudarni centar za srednje teške bolesnike. U Arenu stane do 1400 ljudi. Za početak će ih biti 500″, kazao je Beroš.

“Mi smo pripravni imati videokonferencije za sjednice Vlade. Radimo misleći unaprijed i pokušavamo odgovoriti na najprimjereniji način. Telefonom, videokonferencijom i e-mailom, spremni smo i na takvu komunikaciju”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Ines Švagelj

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views