BORBA S KORONAVIRUSOM

Božinović objasnio zašto ne uvodimo lockdown: ‘Moramo voditi računa o mentalnoj slici nacije…’

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Objasnio je i zašto se oštrije ne kažnjavaju oni koji krše propisane mjere

Ministar unutarnjih poslova i šef Stožera Civilne zaštite, Davor Božinović na konferenciji za novinare objasnio je zašto se ne uvodi lockdown i zašto se oštrije ne kažnjavaju oni koji krše propisane mjere, kao što je nošenje maski, kao što je to bilo na prosvjedu protiv mjera u nedjelju u Zagrebu i na skupovima Torcide u Splitu.

“Maske su na javnim površinama obavezne tamo gdje se ne može držati distanca veća od 1,5 metara. Hoće li biti sankcioniranja onih koji ne nose maske, mogu reći da sve više građana se ponaša odgovorno da nose maske i u zatvorenim i u otvorenim prostorima. što se tiče ovog događaja, napravljen je zapisnik inspektora Civilne zaštite…” kazao je Božinović, no na izravno pitanje novinara kako spriječiti takvo kršenje mjera koje može postati potencijalno mjesto širenja zaraze, dodao je da Stožer prati sve što se događa, ne samo u Hrvatskoj nego i u inozemstvu.

“Imate zemlje koje su uvele striktni lockdown, policijski sat i vidite što se događa – problem striktnih mjera je što nitko ne može reći koliko će one trajati. Uz sve epidemiološke razloge moramo voditi računa ne samo o ekonomiji nego općenito o raspoloženju u društvu. O mentalnoj slici nacije, posebno kod mladih ljudi. Tamo gdje vidimo da nema druge, tamo postoje sankcije i one će se primjenjivati. Poruke s jučerašnjeg skupa su zapravo doživjele osudu najvećeg dijela hrvatske javnosti, mislim da je to najbolja sankcija i najbolja preventivna mjera za sve one stvari koje su izvan pameti, a koje smo jučer čuli, ja mislim da je dobro i da ih se čuje, da normalan svijet vidi sa čime smo sve okruženi.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari