REKORDNE BROJKE NOVOZARAŽENIH

ĐIKIĆ ZABRINUT: ”Ovo je tek početak drugog vala, brojke će još više rasti!”

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Znanstvenik Ivan Đikić osvrnuo se na rekordne brojeve novozaraženih u Hrvatskoj i europskim zemljama te istaknuo kako se apsolutno svi trebaju pridržavati mjera kako u javnosti ne bi došlo do dvosmislenih poruka koje izazivaju neodgovornost građana

Hrvatska je u četvrtak zabilježila rekordni broj novozaraženih osoba – 542. Samo u Zagrebu je bilo 126 novozaraženih. U petak se taj broj u metropoli popeo na 161, dok je na razini cijele države ipak bio nešto manji nego u četvrtak – 457. No, negativne rekorde bilježi i niz drugih zemalja, zbog čega je Europska unija dogovorila nabavu pola milijuna doza remdesivira i novi ugovor o budućem cjepivu za 200 milijuna stanovnika.

Hrvatski znanstvenik sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, Ivan Đikić, tvrdi da su rekordni brojevi očekivani, jer su posljedica migracijske prirode ponašanja ljetos.

“Ljudi su se opustili, bio je potreban odmor, statističari su ga očekivali, ali ovi brojevi nisu alarmantni, nego pozivaju na oprez”, rekao je Đikić za N1 i dodao da nas virus poziva da se opreznije ponašamo i poštujemo mjere.

“Normalno da je ovo početak drugog vala. Normalno je da brojevi rastu i rast će još više”, naglasio je molekularni biolog.

Poziv na odgovornost

Istaknuo je i da su visoki brojevi novozaraženih rezultat i većeg broja testiranja. No, naglasio je kako bi u tim uvjetima na početku pandemije brojke novozaraženih bile još i veće, pod uvjetom da su tada liječnici i znanstvenici imali ovoliko saznanja kao što ih imaju danas.

“Sigurno je da je ovo zabrinjavajuće i da bi Stožer trebao reći koji su magični brojevi iznad kojih se moramo pripremati na dodatne mjere i koji je to broj koji bi trebao biti da naš sustav ne može ponuditi pravilnu njegu oboljelih. Svi ti brojevi bi trebali biti pušteni u javnost i onda bi javnost bila mirnija. Moja preporuka je da se u javnost ide sa službenim priopćenjima, u kojima će se govoriti kakvo je stanje u protekla dva tjedna, kakve će se mjere uvoditi i tada ćemo imati transparentnost i motiviranost građana da sudjeluju”, rekao je Đikić i dodao da zbog rupa u podacima postoje žarišta i povećava se broj novozaraženih.

Otkrio je i kako spriječiti daljnje širenje zaraze, istaknuvši kako se toga trebaju svi pridržavati kako ne bi došlo do pomiješanih poruka u javnosti, koje izazivaju neodgovornost građana.

“Treba naglasiti pridržavanje mjera, jer pridržavanje mjera pridonosi i odgovornosti”, poručio je Đikić i dodao da kazne služe kako bi se potaknula odgovornost.

Nepravilnosti i nejednakosti

Upozorio je i na nepravilnosti i nejednakosti koje su se pojavile tijekom epidemije, naglasivši da zaraženi i oboljeli od drugih bolesti “trebaju imati još veću pažnju sada, kad znamo da smo ih proteklih šest mjeseci zapostavili”. Dodao je i kako je potpuno pogrešno izvještavanje o zarazi Donalda Trumpa, jer je većina lijekova još uvijek eksperimentalna, pa ne bi smjelo biti govora o tome da se oni trebaju koristiti.

“Naš laboratorij stvara nove lijekove, nastojimo naći alternativu cjepivu i stvoriti lijekove za ovo i druge koronaviruse. Ali stvaranje lijekova ne može biti toliko brzo koliko su cjepiva. Pravi lijekovi sigurno neće biti spremni do kraja 2022., ali danas imamo nekoliko lijekova koje smo stvorili prenamjenom drugih lijekova, remdesivir, deksametazon, koji se daju u kroničnim fazama i imaju dobar učinak, ali oni su već bili napravljeni i mi smo ih samo iskoristili protiv koronavirusa. Velika razlika je da mali broj lijekova djeluje na virus, kao što je remdesivir, a veliki broj djeluje na ljude, kao što je deksametazon, i tu treba praviti razliku”, zaključio je Đikić.

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari