MOGUĆE GREŠKE

‘POZITIVNI’ IAKO SE NISU TESTIRALI?: Sve više ovakvih priča kruži društvenim mrežama; Evo o čemu je zapravo riječ

Foto: Mateo Levak/Riportal

Nacionali stožer civilne zaštite kaže kako se nitko ne može proglasiti pozitivnim, a da nije dobio pozitivan test

Od trenutka kada je koronavirus promijenio naš život, pojavile su se i brojne teorije zavjere kojima je postalo gotovo nemoguće stati na kraj. Jedna od njih je i ta da je netko dobio pozitivan nalaz, a da se uopće nije testirao.

Sa stranice Koronavirus Hrvatska na upit Dnevnika Nove TV odgovori su da se sve osobe koje su poslane na testiranje, a nisu se odazvale preventivno automatski tretira kao pozitivne. Baš kao i u slučaju odbijanja alkotesta kada se osoba smatra pijanom ukoliko je odbila testiranje.

Nacionali stožer civilne zaštite pak kaže kako se nitko ne može proglasiti pozitivnim, a da nije dobio pozitivan test.

Pogreške su moguće

HZJZ je ranije objavio nove kriterije za testiranje i prekid samoizolacije i karantene te su se pritom osvrnuli i na spomenuti problem.

“U situaciji proširene bolesti COVID-19 u populaciji kakva je trenutačno u Hrvatskoj, a u slučaju ograničenih kapaciteta (…) sve osobe koje nisu prioritet za testiranje, a imaju simptome koji upućuju na bolest COVID-19, treba tretirati kao oboljele, tj. uputiti ih u izolaciju 10 dana od početka bolesti, a njihove bliske kontakte u karantenu ili samoizolaciju. Liječnik primarne zdravstvene zaštite treba takve slučajeve prijaviti kao vjerojatne slučajeve putem prijave zarazne bolesti (digitalne platforme)”, poručuju iz HZJZ-a.

Dakle, tretirat će vas kao zaraženog i ako se niste testirali. Ali to ne znači da će vas nužno netko i nazvati da vam kaže da ste zaraženi/pozitivni.

Ljudska pogreška u svakom slučaju je moguća, pogotovo na obrađenih pola milijuna testova. Ipak, s Koronavirus Hrvatska poručuju da su takve greške, ako ih je i bilo, vrlo brzo ispravljene. U ovoj situaciji, vrijeme je ipak da se okrenemo znanosti i edukaciji, a ne teorijama zavjere kako bi što prije pobijedili u bitci za zdravlje.

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari