EPIDEMIJA KORONAVIRUSA

Hrvati će se uskoro prijavljivati na cijepljenje putem Interneta; ”Popis cijepljenih mediji nikada neće dobiti!”

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Na današnjoj konferenciji Stožera za medije, Stožer je izvijestio o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, popuštanju mjera i provođenju cijepljenja u Republici Hrvatskoj.

Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekao je da i dalje imam blagi pad incidencije – sada je 127 na 100.000 stanovnika.  Najveća je – 218 – u Splitsko-dalmatinskoj županiji, prenose Vijesti.hr

“Hrvatska je unutar EU-a na vrlo dobrom 3. mjestu – ispred nas su samo Finska i Danska”, rekao je Kaić.

Osvrnuo se na plan cijepljenja rekavši da se provodi po poznate tri faze. Kazao je da se često objavljuje tablica koja se prikazuje kao lista prioriteta, no da ona to nije.

“Rang lista prioriteta su ljudi koji imaju povećan rizik od komplikacija”, kazao je i spomenuo primjer KOHOM-a koji su naveli kako žele imati u detalje redosljed cijepljenja.

“Kažu kolege iz KOHOM-a da ne bi željeli donositi odgovornost, a da im plan nije precizan. Znam puno obiteljskih liječnika koji bez problema procjenjuju tko ima prednost, ne mogu reći da KOHOM govori u ime svih liječnika. Ali ako žele točno popisan redoslijed cijepljenja, a trebat će im jer će uskoro svi liječnici cijepiti, ovo je sad prilika da naprave stručne smjernice pa da se samo pogleda gdje tko spada. Pozivam kolege iz KOHOM-a da naprave te stručne smjernice”, kazao je Kaić.

Također je kazao da je popis cijepljenih osoba medicinska tajna te da mediji nikad neće dobiti popis cijepljenih osoba.

Krajem tjedna platforma za cijepljenje

Ministar Vili Beroš komentirao je naputak u Primorsko-goranskoj županiji da se osobe starije od 65 godina ipak ne bi trebale cijepiti AstraZenecom.

“To nije u skladu s našim promišljanjem. Kao i druge države, ocijenili smo, s obzirom da priječi nastanak ozbiljnijh posljedica, da je to cjepivo sigurno za starije osobe”, kazao je Beroš.

Krajem tjedna trebala bi zaživjeti digitalna platforma www.cijepise.zdravlje.hr na koju će se građani moći prijaviti za cijepljenje. No, i dalje će se moći naručivati kod liječnika opće medicine, a uspostavit će se i telefonske linije.

Ministar Davor Božinović uvodno je ponovio da Hrvatska među članicama EU-a ima najmanje stroge mjere.

“Ove koje imamo izazivaju određeno nezadovoljstvo što s jedne strane možemo razumjeti, no s druge strane, pratimo stanje s epidemijom i nastojat ćemo pratiti i reakcije. Najvažnije je zdravlje, ali i gospodarska te psihološka slika. Što se tiče učinkovitosti mjera, o tome možemo uvijek razgovarati”, rekao je.

Cijepljenje preko reda 

Posljednji javni istup Stožera u petak bio je vrlo buran zbog afere s cijepljenjem preko reda te priznanja Alemke Markotić, šefice Klinike za infektivne bolesti da je viškom cjepiva cijepila i svoju majku.

Oporba je zbog cijepljenja preko reda zatražila ostavku cijelog Stožera, a ministar zdravstva Vili Beroš brže-bolje naložio je da HZJZ donese pravila o postupanju u slučaju pojave viška cjepiva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari