BROJKE NEUMOLJIVO RASTU

IMA SAMO 23 GODINE I NA RESPIRATORU JE: ”Nema organa kojeg Covid ne zahvaća…”

Foto: N1

‘U trećem valu kliničke slike su teže, bolesnici su značajno mlađi u odnosu na zimski period… puno prije završavaju na respiratorima’

U covid bolnici u Dubravi u Zagrebu danas se otvara peta jedinica intenzivnog liječenja. Internistica intenzivistica Tatjana Kereš rekla je da se u bolnici trenutno nalazi 268 bolesnika, a od toga 52 bolesnika u jedinicama intenzivnog liječenja, prenosi Net.hr.

Napominje kako je broj prijama na dnevnoj bazi puno veći nego što je otpusta te da bolesnici zahtijevaju jedan dugotrajan boravak u bolnici. “U trećem valu kliničke slike su teže, bolesnici su značajno mlađi u odnosu na zimski period. U jedinici intenzivnog liječenja u ovom trenutku imamo tri slobodna kreveta, dok se ne otvori 5. intenzivna jedinica s 13 postelja”, rekla je liječnica.

Otvaranje Arene?

“Bolesnici imaju brojne neurološke tegobe, psihološke tegobe, a zna biti i srčanih problema. Covid nije samo akutna faza kad bolesnik završi u bolnici nego ostavlja dugotrajne posljedice koje mogu trajati šest mjeseci, a možda čak i duže”, rekla je.

Bolesnici nakon prve doze cjepiva

U bolnici su imali slučajeva i pacijenata s težim oblicima bolesti koji su primili prvu dozu cjepiva. “U pravilu, nakon prve doze cjepiva imali smo već dosta bolesnika. Sada se jedan bolesnik nalazi u jednici intenzivnog liječenja. Nažalost, imali smo i slučaj osobe koja je preminula, a primila je jednu dozu cjepiva. Ovaj pacijent koji je u jedinici intezivnog liječenja cijepljen je prvom dozom Moderne”, kazala je Kereš.

Napominje da se između prve i druge doze cjepiva treba i dalje odgovorno ponašati jer nakon prve doze i dalje ne postoji adekvatna zaštita od težih oblika bolesti. “U pravilu, nakon druge doze cjepiva potrebno je minimalno 14 dana da bi se stvorio maksimalni imunitet”, zaključila je Kereš za N1.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari