KAOS NA OTOKU

Još petero zaraženih na Braču! Vjernike pozvali u nedjelju na misu pa ih u zadnji tren otkazali

Idi na originalni članak
Foto: Milan Sabic/Pixsell

No dva sata nakon te obavijesti župa je sinoć na istoj Facebook stranici objavila kako se mise ipak neće slaviti

Oglas

VIDEO DANA:

Kako neslužbeno doznaje Index, stigli su rezultati za prvih 20 testova s Brača. Od njih 20, pet je pozitivno na koronavirus.

Iako je sinoć najavljeno da će se u nedjelju, prema preporuci hvarskoga biskupa mons. Petra Palića mise slaviti u svim bračkim župama, osim u Nerežišćima, Donjemu Humcu i Dračevici, došlo je do preokreta.

Odluka zbog situacije s koronavirusom

Župa sv. Jeronima u Pučišćima objavila je na Facebook stranici kako se mise ipak neće slaviti s vjernicima u svim župama na otoku te biskupski vikar za Brač don Ivica Huljev, župnik u toj bračkoj župi, moli za razumijevanje s obzirom na prethodno poslanu poruku oko slavljenja misa s vjernicima.

Obavijest sličnoga sadržaja objavljena je i na Facebook stranici župe sv. Petra u Supetru s napomenom kako će se nedjeljna euharistija u Supetru s početkom u 9.00 sati moći pratiti preko Facebooka župe. Odluka o obustavljanju misa s vjernicima stigla je u trenutku nepovoljnoga epidemiološkoga stanja na otoku s obzirom da je došlo do proboja koronavirusa te su do sada od toga virusa oboljele 22 osobe.

”Računajući na vaše razumijevanje glede nužnosti promjene nedavno donesene obavijesti, i to zbog stanja koje se ubrzano mijenja, dužan sam vas obavijestiti da se zbog ozbiljnosti okolnosti sa zarazom koronavirusa na Braču, sukladno biskupovu usmenom priopćenju i dopuštenju, obustavlja slavljenje misa s narodom do opoziva. Dakle, već u sutra u nedjelju, 10. svibnja, na cijelome otoku Braču neće biti svetih misa s narodom”, stoji u novoj obavijesti biskupskoga vikara na Braču don Ivice Huljeva, javlja Brač danas.

Oglasio se nešto iza ponoći s istom informacijom i Krizni stožer.

”Obavještavamo župljane i župljanke svih bračkih župa da se od danas do opoziva na našem otoku neće održavati svete mise s narodom”, objavio je Krizni stožer otoka Brača na službenim stranicama, pola sata iza ponoći.

Policija će kontrolirati kretanje i propusnice

Pojavom žarišta infekcije koronavirusom na Braču uvele su se posebne epidemiološke mjere zabrane napuštanja prebivališta ili stalnoga boravka.

Za prometovanje između općina i grada Supetra trebat će izvaditi propusnicu kod nadležnoga općinskoga odnosno gradskoga stožera civilne zaštite, uz napomenu kako će kretanje i propusnice kontrolirati policija na posebnim kontrolnim punktovima koji će biti uspostavljeni na otoku tijekom cijeloga trajanje donesene mjere.

Strogi nadzor provodit će se posebno u prometovanju trajektom s otoka prema kopnu i s kopna prema otoku.

”Prometovanje trajektima prema kopnu sljedećih 14 dana, odnosno do ukidanja ove mjere ponovno je ograničeno i ukrcaj na trajekt bit će moguć samo osobama koje uz redovnu ePropusnicu imaju i suglasnost za prometovanje koju će ponovno izdavati Krizni stožer otoka”, naglasio je brački Stožer.

Zahtjevi za suglasnost izdavat će se elektroničkim putem, a obrazac za njegovo podnošenje moguće je preuzeti na službenoj stranici Kriznoga stožera www.stozerbrac.com.

Ponovljen je poziv stanovnicima otoka da se ponašaju odgovorno te ne podliježu panici.

Vijesti.hr

Exit mobile version