MOGUĆE OŠTRIJE MJERE

MINISTAR BEROŠ ODGOVORIO NA PITANJE KOJE ZANIMA SVE HRVATE: Kreće li se u zabranu točenja alkohola i pušenja?

Jurica Galoic/Pixsell

Vili Beroš komentirao probleme s e-uputnicama: ‘Treba neko vrijeme da se veliki sustav prilagodi novonastaloj okolnosti

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je večeras na RTL-u. Upitan gdje je danas zapelo s e-uputnicama, odgovorio je da svaki početak može biti težak i da treba znati da je taj proces posljedica planske informatizacije hrvatskog zdravstvenog sustava.

“Ona je započela još prije 13 godina. Na početku je i e-recept imao problema. Tako da treba neko vrijeme da se veliki sustav prilagodi novonastaloj okolnosti. Ali mislim u cjelini da je ovo vrlo kvalitetna novost u hrvatskom zdravstvenom sustavu koja će omogućiti novu funkcionalnost da liječnici obiteljske medicine mogu naručivati pacijente na određene pretrage u bolnice. Neće više morati s papirnatim uputnicama sami obilaziti zdravstvene ustanove ili ih skenirati i slati e-mailom već će to biti učinjeno putem informacijskog sustava”, objasnio je Beroš za RTL.

Upitan je i što se događa u Čakovcu, je li gotova inspekcija provedena zbog smrti muškarca i je li mu pogreškom ubrizgan medicinski benzin. “U ovom trenutku ne bih mogao potvrditi tu informaciju”, rekao je Beroš i izrazio sućut obitelji preminulog muškarca.

“Moram izraziti žaljenje svih sudionika hrvatskog zdravstvenog sustava što se ovakav događaj dogodio. U tijeku je inspekcijski nadzor. Odmah po saznanju uputio sam zdravstvenu inspekciju u Čakovec. Dogovorili smo se da se pokrene unutrašnji nadzor. Po dobivanju određenog izvještaja poduzet ćemo daljnje korake. Ono što je potrebno na osnovu ovog događaja je izvući određene pouke i učiniti sve da se mogućnost ovakvog događaja u budućnosti smanji na najmanju moguću mjeru”, rekao je Beroš.

O zabrani točenja alkohola

Komentirao je i sutrašnji sastanak epidemiologa i ugostitelja te odgovorio razmatra li se neka vrsta zabrane točenja alkohola i pušenja u zatvorenim prostorima. “U ovom trenutku se o tome ne razgovara, ali isto tako ću reći da epidemiolozi raspolažu s tim, ali i mnogim drugim mjerama, ako će biti potrebne. Sadašnja epidemiološka situacija je takva da u Stožeru nismo razgovarali ni o ograničenju točenja alkohola, a ni o zabrani pušenja”, kazao je.

Dodao je da je potrebno razgovarati s predstavnicima ugostitelja, event i glazbene industrije te da se mora pronaći modus suživota s virusom. “Imamo dva cilja. U prvom redu spriječiti širenje virusa, ali i omogućiti normalne gospodarske tokove”, rekao je i dodao da se u ovom trenutku čak ni ne razmišlja o stišavanju glazbe na 65 decibela.

“Svjesni smo činjenice da će se dio prometa s otvorenih površina s dolaskom lošeg vremena prenijeti u zatvorene površine i moramo razmotriti mogućnosti za nastavljanje tih gospodarskih djelatnosti”, rekao je Beroš.

Strože mjere su moguće

Potvrdio je da postoji mogućnost strožih mjera i kod nas, kao što su uvedene diljem Europe. Na pitanje zabranjuje li se ples, Beroš je kazao da se sve mora gledati u kontekstu danog trenutka. “Prva uputa o plesu dana je u svibnju i odnosila se na ples na svadbama i tada je rečeno da za jednog plesača treba osigurati četiri metra kvadratnog prostora te da se ne preporučuje ples osobama koje ne žive u istom kućanstvu ili su u stalnom bliskom kontaktu. U kolovozu su žarišta postali noćni klubovi i tada je izdana preporuka koja se odnosi na plesne podije. Rečeno je da bi bilo puno bolje da se oni upotrebljavaju za mjesta za konzumaciju pića i ostalog, a ne i za ples. Nitko nikad nije i neće zabraniti ples”, kazao je Beroš.

“Ali grupiranje i blisko druženje više osoba koje inače nisu u bliskom kontaktu apsolutno nije dobrodošlo u vrijeme dok je virus još uvijek oko nas”, kazao je Beroš. Rekao je da je stav Stožera da, dok je to moguće, se ne kažnjava nego apelira i educira i ukazuje na potrebu odgovornog ponašanja.

Redovi ispred bolnica

Beroš je u emisiji odgovorio i na kritike građana koji satima čekaju u redovima ispred bolnica. “Živimo u kontekstu novog normalnog i ovi redovi su posljedica brige za zdravlje tih bolesnika, zdravstvenih djelatnika i svih ostalih. Uvijek je moguće unaprijediti određeni red i funkcionalnost, no to je na određenoj zdravstvenoj ustanovi. S obzirom na to da nema niti jedne zdravstvene ustanove koja ima slične infrastrukturne okolnosti, na ravnateljima je da organiziraju uvjete odvijanja zdravstvene zaštite pod maksimalno optimalnim uvjetima. Nekad je to moguće, a nekad teže”, kazao je Beroš i dodao da upozoravaju ravnatelje da dolaze hladniji dani.

“Upozoravamo ih da se tome prilagode i na neki način organiziraju redove i adekvatno pristupe tom problemu ljudi koji čekaju pretrage”, kazao je. Rekao je i da od prvog dana upozoravaju da se posebna pažnja treba usmjeriti prema onkološkim bolesnicima. “U kontekstu onoga što se dogodilo i ovih dana mogu reći da je snimljen prvi CT s malom dozom zračenja jednom bolesniku koji je po svom liječniku obiteljske medicine upućen na CT snimanje pluća u sklopu preventivnog programa ranog otkrivanja raka pluća”, rekao je.

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari