SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM

NACIONALNI STOŽER: Hrvatska uvodi semafor epidemije prema kojemu će se provoditi mjere!

Foto: Mateo Levak/Riportal

Nakon velikog rasta broja novih slučajeva sastao se Vladin Znanstveni savjet

Nacionalni stožer civilne zaštite i struka odredit će što je prije moguće tzv. semafor epidemije i donijeti jasne brojčane kriterije za četiri razine ozbiljnosti epidemije (zelenu, žutu, narančastu i crvenu), kao i popis mjera koje će slijediti kad se dostigne pojedina razina.

Trajanje samoizolacije za kontakte zaraženih osoba izjednačit će se s trajanjem izolacije za zaražene osobe, odnosno skratit će se sa 14 na 10 dana, a i dalje se lome koplja između politike i struke oko toga trebaju li kontakte zaraženih hvatati i slati u karantenu epidemiolozi – kojih kronično manjka i kojima ne stiže pomoć koja im se obećava već mjesecima – ili je u redu tu obavezu prebaciti na oboljele osobe.

Dio je to odluka donesenih jučer nakon što je broj zaraženih u Hrvatskoj dosegnuo neočekivanih 748 novih slučajeva, a što se tiče semafora, kako piše Jutarnji list, cilj je, po uzoru na većinu zemalja Europske unije, što prije donijeti jasne, brojčane kriterije za svaku “boju epidemije” i mjere koje bi slijedile u slučaju da se ti kriteriji ispune. Najčešće korišteni kriteriji su prosječni broj zaraženih na 100.000 stanovnika tijekom 14 dana, zatim smrtnost te udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih.

Struka razgovara i treba li samoizolacija biti skraćena na sedam ili 10 dana, ali smatra se da je sedam dana ipak premalo i da je nakon 10 dana rizik broja oboljelih prihvatljiv, odnosno da će većina koja se razboli simptome dobiti u razdoblju od 10 dana.

O tome se razgovaralo i na jučerašnjem Vladinom Znanstvenom savjetu za zdravstvo te je rečeno da je krucijalno pratiti i izolirati kontakte što evidentno građanke i građani ne mogu sami raditi.

Kada je riječ o privremenim preporukama za epidemiologe, prema kojima sve brojnije kontakte zaraženih ne bi detektirali i upućivali u samoizolaciju epidemiolozi nego sami oboljeli, čini se da do toga ipak neće doći.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views