STABILNA SITUACIJA

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu: U Hrvatskoj 11 novooboljelih, preminulih nema

Davorin Visnjic/PIXSELL

Posljednjih dana situacija je sjajna, brojke novooboljelih često su jednoznamenkaste

Nacionalni stožer civilne zaštite na redovnoj konferenciji za medije iznio je najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Republici Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, odnosno ukupno 2207. Preminulih nema.

“U KBC-u Split dogodio se incident, zamijenjen je identitet pacijentica. Ravnatelj Julije Meštrović me o tome obavijestio i osobno posjetio obitelj te im izrazio sućut. Osobno sam razgovarao s obje obitelji”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš:

“Za ovakav propust mora se utvrditi odgovornost i to je već drugi slučaj u Splitu. Zbog toga je ravnatelj pokrenuo unutrašnji nadzor i ponudio funkciju, o čemu će odlučivati Upravno vijeće. Očekujem nalaze inspekcije i unutrašnjeg nadzora.”

Ministar je otkrio jesu li pacijentice čiji su identiteti zamijenjeni bile pozitivne na koronavirus i jesu li se otpočetka krivo liječile.

“To su podaci o kojima je prerano govoriti i izlaziti s njima u javnost. Mogu reći da su u KBC-u Split ulagali veliki napor i primali dementne pacijente te je vjerojatno nakon hitnog prijema došlo do zamjene identiteta, ali to nije dovelo do smrtnog ishoda. Nije došlo do problema u liječenju nego se sve ustanovilo kad je druga pacijentica stigla natrag u starački dom.”

Pokušalo se doznati i što je s izborima, ali ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je da to Stožer ne može govoriti, niti davati ikakve odgovore.

“Politika je zadužena za to, mi ne možemo o tome razgovarati. Kao što sam rekao, izbori niti su raspisani, Sabor nije raspušten i Državno izborno povjerenstvo nije se obratilo Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Ako se obrati, dat će im svoje mišljenje”, otkrio je Božinović.

O letu iz Frankfurta 2. svibnja ipak se moglo reći nešto više.

“Imamo situaciju u kojoj se vratilo 74 osobe, skupa s članovima posade. Među njima bilo je više radnika Đure Đakovića koji su se vraćali iz Švedske. Od njih se prvi razbolio 5. svibnja i sad ih imamo devet. Osim njih, imamo u Zadru jednu osobu koja je putovala tim avionom i u Sisku jednu, kao i jednog stranog državljanina koji je doputovao tim avionom u Istru. Svi ostali su kontaktirani, neki od njih još nisu pronađeni, niti se zna gdje se nalaze, ali upozoreni su i određena im je mjera samoizolacije”, objasnio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Zbog toga se postavlja i pitanje koliko je dobro otvoriti granice, kad je jasno da opasnost još uvijek postoji.

Osvrnuo se i na kršenje samoizolacije, odnosno, brojku onih koji su je prekršili. Nastavno, naveo je što dalje po tom pitanju.

“Oko 1920 ljudi je kršilo samoizolaciju. Tu aktivnost će policija i dalje istraživati. Kad utvrdi policija kršenje mjere, obavještava Državni inspektorat. To je samoizolacija koju propisuje HZJZ, nakon što ide tragom kontakata koje je osoba koja je pozitivna.. Ove druge samoizolacije koje su uvedene kao preventivna mjera, na granicama, to se sada mijenja… Europska komisija će sutra izaći s preporukama granica unutar EU i mogućnostima aktiviranja turizma i u tom kontekstu će se razgovarati o tome kako pojedine države pa i regije mogu internim sporazumima regulirati prijelaz granice kroz faze… Znate da postoji jedno takvo područje na Baltiku, sad se razgovara o drugim područjima. Znate da smo i mi u kontaktu sa svojim susjedima”, dodao je Božinović.

Zdravstveni sustav polako i sigurno vraća se u “normalu”, barem prema riječima ministra Beroša.

“U utorak smo imali 36 posto izvršenja u odnosu na prošli mjesec, dakle povećano, a u četvrtak 43 posto. Nemamo kompletne podatke za čitav tjedan, ali mišljenja sam da smo iznad određenih 30 posto, što je izniman rezultat s obzirom na epidemiološke mjere koje se provode. Kada je riječ o financijama, otpočetka mandata naglašavam da je to veliki problem i da ćemo morati napraviti određene reformske poteze kako bismo zdravstveni sustav učinili stabilnim. Vrijeme epidemije nije pravo za temeljite analize, početak godine smo počeli s urednim prihodom i rashodovnim elementima, a oni su u trećem i četvrtom mjesecu poremećeni. Primjerice, HZZO je za mjesec travanj otprilike uprihodio 400 milijuna kuna manje. Dospjeli dugovi kreću se oko 4,2 milijarde kuna”, kazao je Beroš.

Na temu bioterorizma od strane onih koji krše mjere samoizolacije oglasila se ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić, koja je taj termin za njih “iskovala”.

“Svatko tko je svjestan da je bio u kontaktu s nekim tko je bolestan i određena mu je mjera da može ugrožavati nekog do sebe, naravno da je odgovoran za takvo ponašanje. Svatko tko zna da je bio u kontaktu s bolesnicima dobio je upute kako se ponašati i kršenje tog ponašanja je ugrožavanje.”

Vanja Deželić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari