NOVA NADA ZA CIJELI SVIJET

Njemačka tvrtka tvrdi: ‘Imamo cjepivo za koronavirus. Dajte nam dozvolu’

Igor Kralj/PIXSELL

BioNTech vjeruje da će i treća faza kliničkog ispitivanja cjepiva BNT162b2 do kraja proći bez problema

Njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung objavio je izjavu Ugura Sahina, direktora njemačke biotehnološke kompanije BioNTech, prema kojoj je on sasvim siguran da će i treća faza kliničkog ispitivanja cjepiva BNT162b2 do kraja proći bez problema te je podnijela zahtjev njemačkim regulatorima za ubrzani postupak odobrenja. Dr. Sahin uvjeren je da će cjepivo biti raspoloživo vrlo brzo te će se njime riješiti problem pandemije, piše Večernji list.

“Vjerujem da imamo jako dobrog kandidata za cjepivo, ali moramo zajednički raditi na unapređenju proizvodne infrastrukture koja bi omogućila da ono postane globalno dostupno, odnosno da ga svatko tko želi može i dobiti”, mediji prenose riječi čelnog čovjeka BioNTecha.

Ova tvrtka cjepivo razvija u suradnji s globalnim farmaceutskim gigantom Pfizerom te je u svrhu povećanja proizvodnih kapaciteta kupila pogon u njemačkom gradu Marburgu od švicarskog Novartisa.

Plan je BioNTecha ove godine proizvesti sto milijuna doza, a do polovice 2021. još 250 milijuna, da bi se zatim za nekoliko godina kapacitet povećao na 750 milijuna doza godišnje.

U ovo cjepivo uložili su i SAD i EU.

“U svakom slučaju, predstavit ćemo svoje podatke na transparentan način, objelodaniti učinke i nuspojave. Cjepivo će spremno čekati odluku”, rekao je dr. Sahin.

Prije tri dana u utjecajnom New England Journal of Medicine objavljena je studija o prvoj fazi kliničkog ispitivanja ovog cjepiva, koje je sada duboko u trećoj fazi. Tamo se navodi da su sve skupine dobro podnosile BNT162b2 s pojavom umjerene groznice kod manje od 20 posto ispitanih, što se drži očekivanim.

BioNTechovo cjepivo temelji se na inovativnoj tehnologiji mRNK, odnosno glasničkog RNK, kojim se tijelo potiče da stvara jedan od virusnih proteina kojim se onda potakne organizam da razvije imuni odgovor protiv koronavirusa, prenosi Večernji list. (vijesti.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari