PORUKA IZ RIJEKE

Riječki imunolog kratko i jasno: “Cijepimo se!”

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

“Moramo se cijepiti i kontrolirati virus u obliku kakav jest”, rekao je Jonjić

Mi nemamo druge alternative osim cjepiva u borbi protiv virusa. Moramo povećati procijepljenost kako bismo spriječili širenje zaraze i ograničili pandemiju, rekao je za Dnevnik HTV-a Stipan Jonjić, prof. dr. sc., imunolog na Zavodu za histologiju i embriologiju u KBC-u Rijeka.

Komentirao je i pojavu novog soja koronavirusa.

“Zna se da ovaj virus ima dvije mutacije, ali postoje još neke mutacije i to ukazuje da virus radi značajnije promjene, no nikada nije bilo govora da se može ugroziti osnovni integritet u smislu virulentnosti”, naglasio je i dodao kako ovaj virus ipak manje mutira nego drugi RNK virusi, zato što on ima i tu popravnu funkciju za mutacije.

Naglasio je kako unatoč svemu, ovo je malo iznenađenje što se tiče mutacija.

“Nije bilo lako predvidjeti ovaj klaster mutacija koji ovaj virus definira kao novu varijantu”, rekao je i dodao kako su predviđanja teška.

Jonjić je naglasio kako se nada da će intenzivnijom pojavom sekvencioniranja doći do spoznaje geneze ovih virusa te da mutacije ne bi trebale za sada bitno narušiti imuni odgovor na osjetljivost na protutijela koja se induciraju ovom vakcinom.

“Moramo se cijepiti i kontrolirati virus u obliku kakav jest”, rekao je Jonjić.

“Najbolja je vijest da pada broj inficiranih i bilo bi dobro da se to ne pokvari za vrijeme blagdana kako se trenutno dobra situacija ne bi ugrozila”, rekao je i naglasio da je važno da mortalitet padne. Za kraj je poručio: “Cijepimo se!”

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views