DRAMATIČNO OBRAĆANJE

SLOVENIJA IDE U NOVI LOCKDOWN! Zatvara se gotovo sve osim prehrambenih trgovina…

Idi na originalni članak
Foto: Facebook /ŽGM

Od početka pandemije u EU je zaraženo nešto manje od 5,5 milijuna ljudi

Oglas

Slovenski premijer Janez Janša nakon današnjeg rekordnog broja novih slučajeva zaraženih koronavirusom najavio je dvotjedni lockdown kazavši da se zatvaraju dječji vrtići, hoteli, trgovine koje ne prodaju osnovne potrepštine. Zatvaraju se i studentski domovi, uz neke izuzetke, a javni prijevoz funkcionirat će s trećinom kapaciteta. Na tjedan dana zatvorit će se i kozmetički i frizerski saloni, a ove mjere trebale bi stupiti na snagu sljedeći tjedan.

Podsjetimo, u Sloveniji su danas zabilježena 1.663 nova slučaja, a u utorak navečer na snagu je stupio i policijski sat koji kretanje vani bez opravdanog razloga zabranjuje od 21 sat do šest sati ujutro.

Više u VIDEOPRILOGU:

Od početka pandemije u EU je zaraženo nešto manje od 5,5 milijuna ljudi. Od toga milijun u Španjolskoj i od danas milijun u Francuskoj. Sve europske zemlje bilježe rekordne brojeve novozaraženih. Dok države traže različite načine borbe protiv pandemije, Njemačka koja je prvi put prešla više od 10.000 zaraženih u jednom danu, poručuje da se ne smije odustati od praćenja i testiranja kontakata jer je u tome ključ držanja situacije pod kontrolom.

Nacionalni stadion u Varšavi postaje nacionalna COVID bolnica. Zasad postavljaju 500 kreveta, a ako zatreba bit će ih i 5.000. U Češkoj bolnice uspostavljaju u sportskim dvoranama. Vlada je zabranila kretanje između gradova i po gradovima, može se samo do posla i trgovine.

”Povećanje broja zaraženih je ogromno i, nažalost, mjere koje smo poduzeli prošli tjedan nisu uspješne i ne poravnavaju krivulju”, istaknuo je Andrej Babiš, češki premijer.

Nakon dugog zatišja brojevi rastu i u Grčkoj, Vlada po gradovima šalje mobilne ekipe za testiranje. U Portugalu vraćaju u službu umirovljene liječnike, a Carlos Neto, direktor portugalske Hitne pomoći, upozorava: ”Glavni problem je, u stvari, neizvjesnost. Živimo iz dana u dan, spremni na sve, ali ne možemo ništa planirati ni pripremati se jer se sve mijenja iz dana u dan”.

U Belgiji, u kojoj je ministrica vanjskih poslova završila na intenzivnoj njezi, liječnici poručuju kako se ne mogu sami nositi s koronom, a riječ je o istoj bolesti kao i na proljeće, poručuju, iako je smrtnost trenutačno manja.

”Težina bolesti vrlo je slična onoj koju smo imali u prvom valu, ali je prosječna dob niža. Možemo reći da se virus posebno proširio među članovima obitelji i mlađim ljudima”, objašnjava Antonino Marcesse, direktor bolnice COVID 3 u Rimu.

Na istu činjenicu upozoravaju njemački stručnjaci, zaraza se najviše širi na privatnim druženjima. U cijeloj zemlji u sedam dana broj zaraženih na 100 000 stanovnika trenutačno je 56,2 slučaja. Prije dva tjedna bila je 20,2, a početkom lipnja bila je tri.

U središtima većih gradova maske su obvezne i na otvorenom. U zračnim lukama pokušavaju testirati što više ljudi mogu. No, i uza sve mjere, kažu, nema garancije da će održati situaciju pod kontrolom. Mora se očekivati ne samo da će se virus nastaviti snažno širiti, barem u nekim regijama, nego da će se i nekontrolirano širiti.

I dok gotovo svaka zemlja uvodi veća ili manja ograničenja, Šveđani i dalje idu svojim putem. Starije osobe od danas ne moraju pratiti posebne preporuke vezane uz izolaciju i čuvanje, već su izjednačene sa svima ostalima.

Vijesti.hr

Exit mobile version