NOVI PODACI

SLUŽBENO SMO U DRUGOM VALU: 212 novih, 3 preminula; Capak otkrio kakvi će biti blagdani

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da bi Božić u epidemiološkom smislu mogao biti relaksiraniji nego Uskrs

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Stožer objavio nove brojke

10:03 U posljednja 24 sata zabilježeno je 212 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1333. Među njima je 271 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 25 pacijenata.

Tri osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 16007 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 269 preminulo, ukupno se oporavilo 14405 osoba, od toga 102 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 9257 osoba.

Do danas je ukupno testirano 289 024 osoba, od toga 4575 u posljednja 24 sata.

8 novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

9:45 U Primorsko-goranskoj županiji danas je osam novozaraženih, od kojih su četiri osobe iz doma za starije u Delnicama, što je ukupno sada 65 zaraženih iz doma.

Jedan je korisnik zbog pogoršanja simptoma prebačen u bolnicu. Ukupno je sada u KBC-u hospitalizirano 6 osoba.

Ostali novozaraženi su kontakti prethodno zaraženih osoba: jedna osoba je učiteljica iz Ravne gore pa jedan razred zbog prevencije ide u samoizolaciju, a jedna je korisnica jednog malog doma za starije u Rijeci, što se upravo epidemiološki istražuje.

Danas je 5 ozdravljenih osoba i 445 osoba u samoizolaciji.

Jedan novi u Istarskoj županiji

9:40 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitana su 323 uzorka briseva (185 za administrativne potrebe) na covid-19, od kojih je 1 pozitivan, epidemiološka obrada je u tijeku.

Izliječena je 1 osoba. Trenutno je 6 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U samoizolaciji nalazi se 76 osoba.

Četiri nova u Sisačko-moslavačkoj

9:38 U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan četiri su novooboljele osobe od zarazne bolesti covid-19. Jedna osoba je s područja grada Siska te je poznat izvor zaraze, jedna osoba je s područja općine Lekenik i u tijeku je epidemiološka obrada.

Dvije osobe su s područja općine Topusko i poznat je izvor i mjesto zaraze, one predstavljaju dio oboljelih u epidemiji zarazne bolesti covid-19 koja je zahvatila mali privatni obiteljski dom za starije i nemoćne.

U tom domu dosad je oboljelo 7 osoba i to 4 korisnice i 3 djelatnice doma.

Četiri nova u Koprivničko-križevačkoj

9:37 Stožer civilne zaštite te županije objavio je kako su nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđena četiri nova slučaja zaraze virusom SARS – CoV-2. Epidemiološka obrada bliskih kontakata novozaraženih osoba je u tijeku.

Jedna je osoba proglašena zdravom, na bolničkom liječenju je jedna osoba, a u ovom trenutku na području županije je deset aktivnih slučajeva bolesti covid-19.

Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 2010 slučajeva bolesti covid-19.

U domu umirovljenika u Topuskom dva nova slučaja zaraze koronavirusom

9:35 Na području Sisačko-moslavačke županije u subotu su zabilježene četiri novozaražene osobe koronavirusom, među kojima su i dvije osobe iz privatnog doma za umirovljenike u Topuskom, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite.

Među zaraženima je osoba iz Siska te je poznat izvor zaraze, osoba s područja općine Lekenik i u tijeku je epidemiološka obrada, a dvije su osobe s područja općine Topusko.

Za novooboljele iz Topuskog poznat je izvor i mjesto zaraze, one predstavljaju dio zaraženih u malom privatnom obiteljskom domu za starije i nemoćne. U tom je domu dosad zaraženo ukupno sedam osoba i to četiri korisnice i tri djelatnice doma.

Stožer apelira se na sve žitelje županije da se i nadalje pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog stožera jer na taj način ostaju odgovorni prema sebi i drugima.

Još 12 novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

9:26 Na području Osječko-baranjske županije u subotu je zabilježeno 12 novopozitivnih na koronavirus, izvijestilo je Županijski stožer Civilne zaštite.

U osječkom KBC-u i u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obrađeno je ukupno 206 uzoraka, a među 12 pozitivnih na koronavirus su četiri novozaražene osobe iz općine Vuka, tri iz Đakova i po jedna osoba iz Osijeka, Čepina, Drenje, Strizivojne i Šodolovaca.

Na liječenju u osječkom KBC-uz je 19 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je pet na respiratoru.

Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za 71 kontakta novopozitivnih osoba, pa se pod tom mjerom na području županije trenutno nalazi 503 osobe.

Policija je obavila 28 samoinicijativnih provjera poštivanja mjera samoizolacije i jednu provjeru po dojavi građana, no nije utvrdila nijedno kršenje tih mjera.

Osječko-baranjska: U zadnja 24 sata 12 novozaraženih

8.57 Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata testirano je ukupno 206 uzoraka od kojih je 12 bilo pozitivno na koronavirus. Četiri novozaražene osobe imaju boravište na području Općine Vuka, tri Grada Đakova, a po jedna na području Grada Osijeka te općina Čepin, Drenje, Strizivojna i Šodolovci. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se 19 pacijenata oboljelih od COVID-19, od kojih su pet na respiratoru.

Epidemiolozi su jučer samoizolaciju odredili za 71 kontakt osobu novopozitivnih, pa je pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije trenutno 503 osoba. Policija je obavila 28 samoinicijativnih i jednu provjeru po dojavi građana, no nije utvrdila ni jedno kršenje te mjere, svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.

U Zagrebu 33 novozaraženih, među njima učenik i učiteljica

8.55 U Gradu Zagrebu u posljednja 24 sata zabilježena su 33 slučaja novooboljelih osoba nakon 794 testiranja na koronavirus, izvijestili su u subotu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i dodali da su među zaraženima učenik i učiteljica u osnovnoj školi. Devet je novooboljelih osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, 20 osoba su kontakti covid pozitivnih osoba, jedna je osoba došla iz Bosne i Hercegovine, jedna je povratnik s godišnjeg odmora, a kod dvije je osobe moguća izloženost prilikom hospitalizacije. Posljedično tome, za 145 osoba izrečena je mjera samoizolacije. U domovima za starije i nemoćne osobe u Zagrebu nije bilo novooboljelih osoba.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod učenika i učiteljice osnovnih škola te je mjera samoizolacije određena za 19 učenika i četiri učenika srednjih škola pri čemu je samoizolacija određena za 83 učenika. Zaključno, trenutno je u Gradu Zagrebu 321 aktivan slučaj, a 1826 osoba je u samoizolaciji, izvijestili su iz Nastavnog zavoda “Dr. Andrija Štampar”. Također podsjećaju da je radno vrijeme drive-in testiranja vikendom i blagdanima u Zavodu od 8 do 12 sati.

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika u samoizolaciji

8.20 Zamjenici dubrovačkog gradonačelnika Jelki Tepšić određena je samoizolacija zbog kontakata s osobom pozitivnom na koronavirus, a koja nije službenik Grada Dubrovnika, izvijestili su u subotu iz dubrovačke Gradske uprave. Ističu kako Tepšić nema simptome, ali će sukladno uputi epidemiologa u samoizolaciji biti do 8. listopada.

Prethodno su od početka pandemije u samoizolaciji bili gradonačelnik Mato Franković, druga mu zamjenica Orlanda Tokić te predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

Rekordan dnevni skok broja zaraženih u Francuskoj

8.18 Broj slučajeva novog koronavirusa u Francuskoj prešao je 500.000, priopćile su u petak vlasti nakon što su zabilježile gotovo rekordan dnevni skok zaraženih. Ukupan broj slučajeva je 513.034, pokazali su podaci ministarstva zdravstva po kojima je Francuska ušla u skupinu samo 11 zemalja s više od pola milijuna slučajeva. SAD ih ima najviše – 7 milijuna.

Ranije u petak prosvjednici u Marseilleu tražili su od vlade predsjednika Emmanuela Macrona da poništi odluku o zatvaranju barova i restorana u drugom po veličini francuskom gradu, žarištu drugog vala covida-19.

U zadnja dva tjedna Francuska je zabilježila gotovo 150.000 novih slučajeva covida-19, više nego što ih je bilo tijekom dvomjesečne karantene u proljeće kada je zaraženo 132.000 ljudi. U petak je registrirano 15.797 novih potvrđenih slučajeva, nešto manje od dnevnog rekorda od 16.096 zabilježenog dan ranije. Broj umrlih od posljedica covida-19 u petak je porastao za 150, utrostručivši dnevne razine prošlog tjedna na 31.661.

Capak: Božić će biti relaksiraniji od Uskrsa

Jučer Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da je broj novooboljelih u padu i da se to vidi kroz veći broj testiranja. Iako se epidemiolozi pribojavaju hladnijeg vremena kojeg će ljudi provesti u zatvorenom prostoru, zimski bi blagdani trebali izgledati bitno drukčije od uskrsnih.

“Tijekom Uskrsa imali smo karantenu, lockdown. Moto je bio ostanite doma, praktički sve gospodarske i društvene djelatnosti su bile zatvorene osim onih najnužnijih. Takva situacija se sasvim sigurno neće ponoviti, sada više znamo o virusu i usmjeravanju na najučinkovitije mjere koje donosimo. Tako da ja mislim da će Božić biti puno relaksiraniji od Uskrsa, ali morat ćemo se držati mjera’” rekao je Capak.

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari