NAJNOVIJI PODACI

U Hrvatskoj danas 2769 novih slučajeva, umrlo je 15 osoba, na respiratoru 82 pacijenta

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Mnoge europske države zabilježile su rekordan dan po pitanju zaraza, ali i SAD – tamo je 91.000 zaraženih

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Grad Zagreb ima 840 novozaraženih

11:04 – U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 1511 testiranja na SARS-CoV-2. Epidemiolozi NZJZ Dr. A. Štampar u razdoblju od 20,00 sati 29. listopada do 20,00 sati 30. listopada zabilježili su 840 novooboljelih osoba, a uspješno je kontaktirano 669 osoba. Od navedenog, 306 osoba je od prethodnih dana, a 363 osobe su od 30. listopada. Mjera samoizolacije izrečena je 804 osobe.

Od 669 obrađenih pozitivnih osoba: 243 su za sada negativne epidemiološke anamneze, 305 osoba su kontakti COVID + osoba, kod 11 je osoba moguće izlaganje ne obiteljskim svečanostima i okupljanjima. 22 osobe su štićenici/djelatnici domova za starije, a za 57 osoba obrada je još u tijeku. Kod 21 osobe moguća je izloženost na radnom mjestu, kod dvije tijekom boravka u zdravstvenim ustanovama, dvije su osobe doputovale iz Rumunjske i BiH, a kod jedne je osobe moguća izloženost tijekom sportskih aktivnosti. Kod pet osoba obrada je završena od strane izabranih liječnika obiteljske medicine. Na obradu ukupno čekaju 2.224 osobe.

U devet domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 21 korisnika, jedne zdravstvene i jedne nezdravstvene djelatnice. Jedna je korisnica, na žalost, preminula. U jednom je Domu za djecu novooboljela zdravstvena djelatnica.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod devet učenika i jednog asistenta u nastavi osnovnih škola te 24 učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 220 učenika i četiri nastavnika osnovnih te 479 učenika i jednog nastavnika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 28 osoba. Zaključno, trenutno su u Gradu Zagrebu 4.162 aktivna slučaja, a 7.424 osobe nalaze se u samoizolaciji.

U Sloveniji 1.797 novih zaraza, epidemija ne jenjava

11:00 – U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 6710 testova potvrđeno 1797 novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavio je u subotu glasnogovornik slovenske vlade za covid-19 Jelko Kacin.

To je jedan novozaraženi manje nego prethodni dan, a i udio pozitivnih testova je smanjen i sada iznosi 26,78 posto, no epidemiolozi upozoravaju da to ne znači da epidemija jenjava i da se je trend iz zadnjih dana promijenio jer se od srijede primjenjuje izmijenjeni protokol testiranja na ciljne skupine. To znači da liječnici u primarnom zdravstvu više ne upućuju na testiranje one koji pokazuju znakove bolesti i imaju blaže simptome, nego samo one sa težim oblicima bolesti, zaposlene u zdravstvu i u domovima za starije.

“Dajte svoj prilog zaustavljanju virusa i ostanite kod kuće”, naveo je glasnogovornik Kacin u poruci na Twitteru.

Infektolog Mario Fafangel iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) kazao je da je zbog promjena u modelu testiranja teško govoriti o trendu smanjenja rasta infekcije i “svjetlu na izlasku iz tunela”, te da je važniji podatak o broju hospitalizacija koji i dalje raste.

Voditeljica vladinog stručnog tima za covid-19 Bojana Beović izjavila je sinoć za Slovensku televiziju da neki podaci daju nadu da su uvedene rigorozne mjere za obuzdavanje epidemije počele davati rezultate, ali da treba biti oprezan i da se možda radi o “statističkim oscilacijama”, te da mjere i dalje moraju ostati na snazi i primjenjivati se od strane svih.

Predviđamo da će donesene rigorozne mjere ostati na snazi oko mjesec dana, to jest dvije inkubacijske dobi virusa, kazala je Beović, rekavši da će nakon toga najprije doći do popuštanje mjera koje vrijede za obrazovni proces.
Potpune podatke o rastu slučajeva covida-19 i stanju u bolnicama koje su zadnjih dana primale sve više oboljelih dat će tijekom jutra vlada i ministarstvo zdravstva na konferenciji za novinare.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 56 novozaraženih

10:47 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o 21 osobi iz Dubrovnika, osam iz Metkovića, po pet osoba iz Konavala, Župe dubrovačke i Ploča, po dvije osobe iz Korčule i Trpnja, po jedna osoba iz Blata, Opuzena, Orebića, Slivnog, Stona i Smokvice te dvije osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije.

Ukupno je zaražena 31 osoba muškog spola te 25 ženskih osoba, a za njih 31 utvrđena je epidemiološka veza. Izliječene su 24 osobe: 17 iz Dubrovnika, tri iz Župe dubrovačke, dvije iz Metkovića, te po jedna iz Orebića i Vele Luke.

U OB Dubrovnik hospitalizirane su 32 osobe pozitivne na koronavirus, a četiri bolesnika su na odjelu intenzivne njege. Od toga se dva nalaze na respiratoru- neinvazivna ventilacija, a jedan na invanzivnoj ventilaciji.

121 novi slučaj u Primorsko-goranskoj županiji

10:46 – U Primorsko-goranskoj županiji u protekla 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod još 121 osobe, od 795 testiranih, doznaje se u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite. Ozdravila je 51 osoba, pa je u toj županiji sada aktivan 1051 slučaj Covida -19.

Udjel osoba pozitivnih na koronavirus u ukupnom broju testiranih je 15 posto, manje od jučerašnjeg, kada je taj udjel bio 22 posto. Prema podacima iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka, u toj bolnici liječi se 30 oboljelih od Covida-19.

Na Klinici za infektivne bolesti su 22 bolesnika sa srednje teškim simptomima, a u Centralnom respiracijskom centru je 8 bolesnika, od kojih tri osobe trebaju pomoć respiratora.

U Sisačko-moslavačkoj županiji 25 novozaraženih

10:24 – U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je 25 novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o jedanaest osoba s područja grada Siska, pet osoba s područja grada Petrinje, tri osobe s područja grada Gline, dvije osobe s područja grada Kutine, dvije osobe s područja općine Popovača, jednoj osobi s područja grada Novske te jednoj osobi s područja općine Lipovljani.

Covid redari na grobljima

10:17 – Na zagrebačkom groblju Mirogoj danas se očekuje gužva. Zbog toga će se na grobljima nalaziti Covid redari koji osiguravaju provođenje epidemioloških mjera.

“Na svim gradskim grobljima bit će otprilike 200 covid redara, a samo groblje Mirogoj bit će opremljeno s njih 70”, rekao je za N1 covid redar Ante Lončar.

U Hrvatskoj je 2.769 novozaraženih, 15 osoba preminulo

10:12 – U posljednja 24 sata zabilježeno je 2.769 novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.5952. Među njima je 1049 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 82 pacijenta.

Preminulo je 15 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 49316 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 546 preminulo. Ukupno se oporavilo 32818 osoba od toga 1908 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 27940 osoba. Do danas su ukupno testirane 494022 osobe, od toga 8741 u posljednja 24 sata.

46 novih u Karlovačkoj županiji

10:05 – U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji zabilježeno je 46 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 1257 osoba.U samoizolaciji se nalazi 563 osoba.

U OB Karlovac se liječi 46 COVID pozitivnih pacijenata. U odnosu na jučerašnje izvješće, 2 novoprimljena i 1 otpuštena na kućno liječenje. Nitko nije na respiratoru. U samoizolaciji se nalazi 121 djelatnik OB Karlovac, od čega 100 zdravstvenih i 21 nezdravstveni djelatnik.

U OB Ogulin na COVID odjelu leži 17 pozitivnih pacijenata. U samoizolaciji se nalazi 51 djelatnik bolnice, od toga 18 pozitivnih.

Zatvaranje drugih država manji problem od domaće karantene

10:00 – Druga karantena “pomrsit” će planove europskih država o brzom oporavku i izlasku iz krize, piše u subotu Večernji list, navodeći da je Hrvatskoj zatvaranje drugih država manji problem od domaće karantene. Prva, jučer objavljena, procjena o kretanju BDP-a u trećem ovogodišnjem kvartalu u deset članica EU pokazuje da je nakon velikog pada na proljeće (minus 11,8 posto) tijekom ljetnih mjeseci u europodručju došlo do strelovitog oporavka (plus 12,7 posto), najsnažnijeg otkako Eurostat objavljuje podatke.

Najbrži oporavak zabilježen je u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj koje je prvi val epidemije pogodio najsnažnije. Kako je u razdoblju od srpnja do kraja rujna prošla Hrvatska, znat će se tek za mjesec dana, no lako je moguće da smo i mi nadoknadili većinu, ako ne i cjelokupni gubitak (minus 15 posto) iz drugog tromjesečja. Sugeriraju to i nešto veći porezni prihodi prikupljeni nakon završetka karantene, na temelju čega je Vlada izašla s optimističnom procjenom da ćemo na godišnjoj razini ove godine izgubiti samo osam posto BDP-a!

Teško da će to biti baš tako ako se nakon Irske, Češke, Španjolske, Francuske i Njemačke još neke zemlje odluče na karantenu, a posebno će velik problem ako se karantena uvede i kod nas. Tijekom vikenda o novoj karanteni odlučuje se i u Austriji, tako da je lista zemalja gdje se maksimalno ograničava kretanje stanovništva, a onda i potrošnja sve više povećava.

Većina hrvatskih mjera za pomoć gospodarstvu na snazi je do kraja ove godine, no mnoge europske države otprije su poticaje protegnule do kraja prvog tromjesečja, a sad se rade planovi za daljnje produženje mjera. Profesorica zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Marijana Ivanov smatra da će nas ovoga puta okolne karantene manje boljeti nego na proljeće jer je glavna turistička sezona iza nas, svjetski tokovi roba neće se toliko zaustavljati kao u prvom lockdownu, niti se očekuju problemi sa sirovinama i transportom iz Azije.

Polovica hrvatskog izvoza u EU odnosi se na Njemačku, Italiju i Sloveniju, a u prvom dijelu ove godine izvoz u Italiju pao je 22 posto, Sloveniju 10 posto, a Njemačku 8 posto, donosi Večernji list.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 45 novih

9:50 – U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 45 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

29 novozaraženih osoba s područja je grada Daruvara, 10 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, 3 novozaražene osobe s područja su grada Grubišnog Polja, 2 novozaražene osobe s područja su općine Sirač i 1 jedna novozaražena osoba s područja je grada Garešnice. 18 novooboljelih osoba s područja grada Daruvara vezano je uz jedan privatni dom za starije i nemoćne osobe.

U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalaze se 602 osobe.

Nikola Grmoja pozitivan na koronu

9:40 – Mostovac Nikola Grmoja pozitivan je na koronavirus. Ta informacija objavljena je na Twitter profilu Mosta.

Kažu da je razvio blage simptome i nalazi se u samoizolaciji.

U Istarskoj županiji 36 novozaraženih

9:30 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 307 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 36 novozaraženih osoba s područja županije. Kod 5 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (Rijeka (3), Republika Slovenija (1), Mađarska (1)). Za 23 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe.

Epidemiološka obrada je u tijeku za 8 osoba. Izliječeno je 21 osoba. Trenutno je 302 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 674 osoba.

Nažalost, tijekom današnjeg jutra, u Općoj bolnici Pula, preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1929. godište) sa značajnim kroničnim bolestima.

79 novih u Koprivničko-križevačkoj županiji

9:20 – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus, na području županije u općoj populaciji potvrđeno 79 novih slučajeva bolesti COVID-19.  Dio nalaza još se uvijek očekuje, u skladu s dinamikom obrade rezultata, a epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 236 slučajeva bolesti COVID-19, a 31 osoba je ozdravila. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 663 slučajeva bolesti COVID-19.

U Požeško-slavonskoj 12 novooboljelih

9:11 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 158 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 142 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 16 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 501 osoba, a ukupno je testirano 12462 osobe. Na posljednjem testiranju obrađeno je 184 uzorka, od kojih je 12 pozitivnih.  Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za osobe koje prelaze državnu granicu Republike Hrvatske.

Posjete i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne, do daljnjega su ukinute, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede.

Zbog trenutne situacije na području županije, od 03. srpnja ponovno je aktivirana COVID ambulanta u Požegi s radnim vremenom od 08,00 do 20,00 sati, na adresi Matije Gupca 10. Kontaktni broj ambulante: 095/340-0019

33 nova slučaja korone u Kini

8:00 – Kontinentalna Kina prijavila je 33 nova slučaja Covid-19 30. listopada, u odnosu na 25 dan ranije, priopćilo je u subotu državno zdravstveno tijelo. Od novih slučajeva, 27 su bile uvozne infekcije porijeklom iz inozemstva, izvještava Reuters.

 

Nacionalno zdravstveno povjerenstvo priopćilo je da je zabilježeno šest lokalnih infekcija u zapadnoj regiji Xinjiang. Povjerenstvo je također izvijestilo o 38 novih asimptomatskih slučajeva, u odnosu na 53 dan ranije. Kina ne broji pacijente bez simptoma kao potvrđeni slučaj Covid-19.

Američka vlada će ljekarnama besplatno ustupiti cjepiva?

7:30 – Nekoliko maloprodajnih ljekarni u Sjedinjenim Državama pristalo je služiti kao mjesta cijepljenja Covid-19 prema planu savezne vlade, izvijestio je u petak Wall Street Journal. Plan američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazao je da tvrtke koje su pristale sudjelovati uključuju Walgreens Boots Alliance Inc, CVS Health Corp, Walmart Inc, Kroger Co i Costco Wholesale Corp, prema novinskom izvještaju, koji je sažet objavio Reuters.

Vlada će ljekarnama besplatno pružati cjepiva, navodi se u izvješću Wall Street Journal-a, kako bi pomogla proširiti i ubrzati pristup javnosti cjepivima kako se zalihe povećavaju. Ljekarne će biti uključene u drugu fazu planiranog uvođenja cjepiva u Sjedinjene Države, navodi se u izvješću, a prva faza usmjerena je na zdravstvene radnike i ostale s visokim rizikom od zaraze.

Tvrtke uključene u plan i CDC nisu odmah odgovorile na zahtjeve za komentar.

Rekordan broj novozaraženih u SAD-u par dana uoči izbora

7:05 – U Sjedinjenim Državama u četvrtak je bio rekordan broj novozaraženih koronavirusom i iznosio je 91.000 osoba, s desecima saveznih država u kojima je zaraza dosegnula rekordne brojke samo par dana uoči predsjedničkih izbora zakazanih za 3. studenoga. Istoga je dana, kako prenosi BBC, umrlo preko 1.000 Amerikanaca zaraženih koronavirusom, a trend umrlih i hospitaliziranih pacijenata nastavlja rasti.

U Sjedinjenim Državama je preko devet milijuna ljudi zaraženo covidom-19, pokazuju podaci Sveučilišta Johns Hopkins. Istodobno približava se utorak, dan održavanja predsjedničkih izbora na kojima će se Amerikanci morati odlučiti između dosadašnjeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i demokratskog protukandidata Joea Bidena. Prema podacima Reutersa, to je treći put ovoga mjeseca da je dnevni broj umrlih prešao brojku od 1.000.

Dvadeset i jedna država suočena je sa širenjem pandemije, a neke od najpogođenijih država biti će ujedno i ključne države koje će donijeti prevagu na izborima. U jednoj od takvih, Wisconsinu, bolnice u Green Bayu upozorile su da bi predizborno okupljanje koje u petak organizira Trump moglo širenje pandemije pogoršati.”Sada je važnije nego ikada izbjeći okupljanje gomile ljudi, posebno ovdje u Green Bayu, gdje vidimo jedno od najbržih širenja covida-19 u Sjedinjenim Državama”, navodi se u zajedničkoj izjavi nekoliko bolnica.

Trump je pak u petak, uoči zakazanih predizbornih skupova, tvitao u svom stilu: “Što više testova, to više slučajeva. Najbolji smo u testiranju. Smrti je sve manje”. Na njegovim posljednjim predizbornim skupovima prisutnima je mjerena temperatura i dijeljene su maske. Okupljanja su zbog pandemije održavana na otvorenome. No nije bilo poštivanja mjera socijalne distance, a neki od pristaša nastavljaju i dalje izbjegavati maske.

Demokratski kandidat Biden također je nastavio kampanju, no okupljanja demokrata zbivala su se uz poštivanje socijalne distance, uz pozivanje ljudi da ostanu, primjerice, u svojim automobilima tijekom okupljanja. Prema podacima Centara za kontrolu bolesti (CDC) 29. studenoga zabilježeno je 1.060 smrti povezanih s covidom-19. Ukupno je u SAD-u u pandemiji umrlo 228.000 ljudi. Američki zdravstveni stručnjaci upozoravaju da će broj slučajeva zaraze i broj smrti nastaviti rasti jer sezona gripe koincidira sa širenjem pandemije.
Stručnjak infektolog i član tima Bijele kuće za koronavirus dr. Antony Fauci kazao je u srijedu za CNBC da nacija “ide u pogrešnom smjeru”.

“Ako se stvari ne promijene, ako se nastavi ovim pravcem, biti će još puno bola u ovoj zemlji vezano uz nove slučajeve, hospitalizaciju i smrti”.

Britanija razmatra mjere za novi nacionalni lockdown

7:00 – Britanski premijer Boris Johnson razmatra uvođenje mjera novog nacionalnog lockdowna idućeg tjedna, zbog zabrinutosti da su bolnice diljem zemlje prekrcane pacijentima zaraženim koronavirusom, objavio je u petak londonski Times. Nove bi mjere mogle biti uvedene u srijedu i mogle bi ostati na snazi do 1. prosinca, navodi list.

Očekuje se da će u ponedjeljak premijer Johnson održati konferenciju za medije na kojoj će objaviti uvođenje novih mjera, na temelju kojih će sve biti zatvoreno osim trgovina osnovnim namirnicama i “sektora obrazovanja”, dodaje list. Ipak, nove mjere još uvijek su na razmatranju i nikakva konačna odluka još nije donesena, navodi Times pozivajući se na visoki izor iz vlade.

Britanija je u petak imala 24.405 novih slučajeva zaraze covidom-19 i 274 umrlih.

Capak objasnio koje će se osobe smatrati pozitivnima i bez testa

Ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, kazao je da će brzi antigenski testovi pomoći u brzini testiranja i obuhvatu populacije. Ipak, kaže on, PCR testovi i dalje ostaju “zlatni standard”.

“Ti brzi antigenski testovi dosegnuli su jedan stupanj razvoja, relativno dobro smo ih istražili i znamo koje su njihove mane i pozitivne strane. Oni su relativno specifični. Ako je netko doista pozitivan, pozitivan je sigurno i na PCR-u, koji je još uvijek zlatni standard, a ako je netko negativan na antigenskom testu, ne možemo biti sto posto sigurni da je negativan. Ako ima simptome, provjeravamo test na PCR-u. Negativne rezultate ćemo provjeravati”, rekao je Capak za Dnevnik Nove TV.

Postoje i prioriteti, a to su osobe sa simptomima koće se testirati brzim antigenskim testovima. Capak objašnjava da će im to pomoći u brzini testiranja i obuhvatu populacije. Capak ponavlja da će biti teško razlikovati gripu od koronavirusa jer će biti puno respiratornih simptoma. Kada je po srijedi pitanje koje osobe smatrati pozitivnima, ravnatelj HZJZ-a objašnjava:

“Osobe koje imaju simptome i bile su u kontaktu sa zaraženima, a ne testiraju se, smatraju se pozitivnima. Idemo sada sa zajedničkim testovima i to će biti značajna pomoć u dijagnostici. Osobe koje imaju karakteristične simptome za covid – temperaturu, kašalj, teško disanje i druge simptome – i bile su u kontaktu sa zaraženima, a ne testiraju se, smatraju se pozitivnima.”

Danas.hr/Hina/Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari