DRUGI VAL U EUROPI

BORBA S VIRUSOM: Europa pod teretom pandemije, brojne zemlje uvode represiju!

Idi na originalni članak
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Jedina pozitivna stvar u odnosu na proljeće je manji broj umrlih

Oglas

Europa je u crvenom, iz dana u dan u sve više regija, a broj zaraženih raste velikom brzinom. Čak i one zemlje koje su preko ljeta imale veliki rast, a s dolaskom jeseni manji, poput Srbije, opet bilježe velike brojke. Za sada ne uvode policijski sat, ali svi objekti smiju raditi samo do 23 sata.

“Od danas maske trebamo nositi svi, u svakoj situaciji, uključujući i otvorene prostore”, ustvrdila je Darija Kisić Tepavčević, zamjenica direktora Institut za javno zdravlje Srbije.

Više u VIDEOPRILOGU:

U Italiji su brojke veće nego u proljeće, a mjere ograničenja puno blaže nego tada. Za sada.

“Iskreno se nadamo da bi poduzete mjere mogle okrenuti trend. Jesmo li sigurni u to? Nažalost, ne”, kazao je Massimo Galli, ravnatelj milanske bolnice Luigi Sacco.

Zemlje koje umjesto preporuka imaju kazne počinju s represijom. U Rumunjskoj policija zatvara kafiće koji ne poštuju mjere distanciranja. U Londonu je prekinuto vjenčanje jer je bilo sto ljudi više, od dopuštenih 15. U Španjolskoj s jedne strane studenti krše mjere, a s druge se hoteli pretvaraju u Covid centre jer su bolnice pune i ondje i u ostatku Europe.

“Zaposlili smo i više zdravstvenih radnika. Problem je u tome što su mladi i tek su počeli raditi. Ne možete postati medicinska sestra na intenzivnoj njezi od danas do sutra”, rekao je Betrand Levrat, generalni direktor bolnice u Ženevi.

“S više od 7000 novih infekcija, danas imamo porast koji još nismo vidjeli u Njemačkoj”, izjavial je glasnogovornica njemačke vlade Martina Fietz.

Liječnici bilježe i neobjašnjiva događanja. U Norveškoj su utvrdili da je dvoje frizera u jednom domu, tijekom tri dana, zarazilo više od 1000 studenata.

“Naša je teorija da je to nova verzija virusa. Mutira cijelo vrijeme, sada je promijenio svojstva i postao zarazniji”, smatra Tove Røsstad, glavna liječnica u Trondheimu.

Samit Europske unije dijelom posvećen koroni obilježen je upravo koronom. Prvo je u samoizolaciju jučer otišla predsjednica Europske komisije, da bi danas skup napustila finska premijerka kako bi otišla na testiranje.

“Ove ćemo rasprave sigurno nastaviti. Situacija je na mnogo načina zabrinjavajuća”, ustvrdila je finska premijerka Sanna Marin. 

Europski novac namijenjen jačanju gospodarstava pogođenih pandemijom bi se trebao moći koristiti početkom iduće godine, ali konačni pravni okvir još nije dogovoren.

Vijesti.hr

Exit mobile version