Krunoslav Capak: ‘Premijer je imao simptome koronavirusa’

Foto: PIXSELL

Premijer je došao kao hitan slučaj i nije trebao platiti, ali je to učinio jer je odgovoran građanin

Ministar zdravstva Vili Beroš obišao je danas Kliničku bolnicu Dubrava, a ekipa RTL-a ekskluzivno je s njim ušla u nove pripremljene prostore intenzivističkog respiratornog centra.

Nove kapecitete su pripadnici Hrvatske vojske u suradnji s liječnicima i medicinskim osobljem pripremili u samo 30 sati. Radilo se na nekoliko kompleksa unutar bolnice, provučene su nove cijevi, postavljeni respiratori i bolničke postelje.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak razgovarao je s RTL-ovom repoterkom Amelom Čilić.

Troje oboljelih su stabilno. Novih oboljelih od 16 sati nema.

“U situacijama u kojima ljudi izlaze van i na otvorenom su je teže prenošenja virusa. Ali nitko nije prenio i onaj drugi rečenice, ako ste na otvorenom prostoru izbjegavajte socijalne kontakte. Svi su izašli van, djeca se igraju i ostvaruju socijalni kontakt. Zbog toga ova odluka da ćemo unijeti strože mjere”, rekao je Capak.

“Kaznu nećete dobiti ako nema tog socijalnog kontakta i ako nije javno okupljanje s više od pet osoba.  Smisao je da izbjegnemo taj kontakt kada se može širiti virus. Imamo 700 kontakata oboljelih”, objasnio je ravnatelj HZJZ-a.

“Plenković je imao simptome”

Prilikom izdavanja lijekova daje se iskaznica iz koje se vidi kako se osoba zove. U suradnji s graničnom policijom razmijenjuju podatke. Zbog kršenja mjere određene od epidemiologa kazne idu od 3 do 8000 kuna.

“Ne može se nitko privatno testirati. Odlučili smo da ćemo testirati prema strogo određenim kriterijima. Sve koje trebamo prema preporukama epidemiologa i Svjetske zdravstvene organizacije i ostalih, testiramo.

“Premijer Plenković je imao simptome i bio je u kontaktu s ljudima iz inozemstva. Zbog simptoma mu je određena mjera. On nije trebao platiti, nego je došao kao hitan slučaj i uzet mu je uzorak. On je to htio napraviti kao odgovoran građanin. Nije morao jer to pokriva HZZO”, rekao je Capak.