POSLJEDICE PANDEMIJE

VIDEO Prosvjedi diljem Europe: Ljutnja zbog posljedica koronarestrikcija ne jenjava

Idi na originalni članak

Ekonomska kriza i mnogobrojne zabrane koje su još na snazi razljutile su Europljane

Oglas

U Europi je sve manje zaraženih koronavirusom, ali sve više prosvjeda zbog posljedica pandemije: loše ekonomske situacije i vladinih mjera i zabrana.

Najveći sukobi zbivali su se na ulicama Varšave u Poljskoj. Talijani su iskazali nezadovoljstvo u tišini, a Belgijci su svojoj premijerki prilikom službenog posjeta pripremili hladan doček.

U glavnom gradu Poljske: prosvjedi poduzetnika i fizički obračuni s policijom. Pobuna protiv vladinih ekonomsko-epidemioloških mjera rezultirala je brojnim uhićenjima. Ozlijeđeno je oko 20 prosvjednika, među njima je i nekoliko političara.

“Udarali su me, po leđima, po nogama. Od siline udaraca pao sam na koljena i onda su me vukli kako bi me strpali u policijski kombi”, izjavio je Jacek Bury, poljski političar.

Ljutnju zbog restrikcija u doba koronavirusa nisu iskazali samo Poljaci. Tisuće nezadovoljnih Nijemaca prosvjedovale su u cijeloj zemlji, a samo na berlinskom glavnom trgu održana su četiri prosvjeda. U Münchenu su prekršene mjere socijalne distance – tisuću ljudi trebalo je držati razmak od jednog i pol metra te poštovati vremensko ograničenje od dva sata prosvjeda.

“Moja djeca, kad su u školskom dvorištu, stoje u krugu s ostalom djecu i ne smiju se kretati, kao da su u zatvoru! A djeca trebaju vježbanje i svježi zrak”, rekao je Alexis iz Münchena.

Slični prosvjedi i u Londonu: mimohodom u popularnom Hyde Parku i porukama protiv vladinih mjera građani su jasno dali do znanja da njihova sloboda mora biti iznad straha od zaraze.

“Naša vlado, državo, što ste vi učinili za nas? Kamo nas vodite?”, izjavila je jedna prosvjednica.

Vapaj ugostitelja u Italiji. Dosta im je čekanja ponovnog pokretanja narušene talijanske ekonomije. U radnim odorama, u tišini su stajali s transparentom kako Italija mora ponovno ustati.

“Brojna poduzeća imaju problema s pokretanjem biznisa jer im nedostaje likvidnosti. Povrh svega, zbog trenutne situacije sada nas muči i to da ćemo morati otvarati ugostiteljstva naslijepo, bez ikakvih smjernica”, poručio je Paolo Bianchini, ugostitelj.

U Belgiji  tijekom službenog posjeta hladan tuš za premijerku Sophie Wilmes.

Ispred bolnice u Bruxellesu zdravstveni djelatnici su ju dočekali tako da su joj – okrenuli leđa. I to zbog niskih plaća, nedostatka osoblja i loših reakcija belgijske Vlade.

Vijesti.hr
Exit mobile version