NOVA SAZNANJA

Znanstvenici stigli do šokantnog otkrića: Koronavirus zarazio devet osoba kroz klima uređaj!

Idi na originalni članak

Udaljenost između stolova bila je samo jedan metar i restoran nema prozore

Oglas

Znanstvenici su otkrili iznimno nevjerojatan slučaj prenošenja koronavirusa u Kini te ga objavili u američkom časopisu Emerging Infectious Diseases (hrv., nadolazeće zarazne bolesti). Naime, virus se prenio na devet osoba uz “pomoć” klima uređaja!

Riječ je o restoranu u Guangzhouu, a posjetila ga je obitelj iz Wuhana, čiji je jedan član bio zaražen koronavirusom, no bez ikakvih simptoma. Manje od dva tjedna kasnije, još devet osoba koje su istovremeno bile u restoranu te sjedile stol do njih, bile su zaražene. Srećom, nitko od preostalih posjetitelja, njih više od 80, nije se zarazio.

Navodi se u znanstvenom tekstu da je udaljenost između stolova bila samo jedan metar i restoran nema prozore. Zaključak je da se virus prenio kapljičnim putem. A s obzirom da kapljice koje čovjek kreira disanjem, pričanjem, kihanjem i kašljanjem u zraku ostaju jako kratko i prevale relativno malu distancu, znanstvenici su zaključili da je sustav za klimatizaciju virus proširio restoranom.

“Kako bi se spriječilo širenje virusa u restoranima, preporučujemo da se osnaže sustavi za nadziranje temperature, poveća udaljenost između stolova i poboljša ventilacija”, tvrde znanstvenici.

Ovakve vijesti nisu nimalo poticajne u trenucima kad čekamo blaže mjere, koje podrazumijevaju otvaranje kafića i restorana. Ali, to je samo potvrda da za početak jest najsigurnije za ljude otvoriti samo vanjske prostore, odnosno, terase…

Vijesti.hr

Exit mobile version